Izvinjenje zbog prisilnog oduzimanja djece

Premijerka Australije Julia Gillard uputila je službeno izvinjenje hiljadama majki čija su djeca data na prisilno usvajanje.

Prošle godine, istragom koju je provela Vlada, otkriveno je da je 250.000 beba, odmah nakon rođenja, oduzeto majkama koje su smatrane nesposobnim da ih odgajaju.

Noelene Robinson rodila je 1961. godine sina, kojem je dala ime Rodney. Ali, ona  nije ga vidjela 50 godina. Nakon porođaja, kako je izvijestio je reporter Al Jazeere Andrew Thomas, dijete joj je silom odvedeno.

Dvoje stranaca

Noelene je tada imala 17 godina i nije bila udata. Vlasti Australije su smatrale da je nepodobna da bude majka. Njen sin je usvojen. Imao je sretan život, o kojem Noelene ništa nije znala. Sve do prije dvije godine, kad joj je poslao pismo.

„Draga Noelene, shvatam da bi te ovo pismo, poslano nakon skoro 50 godina, moglo zapanjiti. Bilo bi zanimljivo upoznati te i čuti tvoju priču. Ali, s druge strane, ti i ja smo stranci i možda nemamo gotovo ništa zajedničko”, napisao je Rodney svojoj biološkoj majci.

„Dragi Rodney, pročitala sam tvoje pismo stotinu puta. U pravu si, mi smo stranci. Ali kad se dvoje stranaca upoznaju, to prestaju biti”, odgovorila je Noelene.

„Uvijek sam osjećala da mi nešto nedostaje, a to je bilo moje dijete. Odakle im pravo da to urade nama i djeci? Kako su mogli pomisliti da majke ne bi brinule o svojoj djeci? Iskreno, to ne mogu razumjeti, jednostavno ne mogu”, kaže Noelene Robinson.

Sramotno poglavlje

Noelene i Rodney željeli su lično da čuju izvinjenje australske premijerke za ono što su vlasti učinile sa 250.000 australskih beba između 1950-ih i ‘70-ih godina. U Canberri su slušali premijerku Gillard, koja je govorila o majkama kojima su djeca prevarom oduzeta.

„Nisu ni vidjele lica svojih beba. Nisu ih mogle umiriti kad su prvi put zaplakale. Nisu osjetile njihovu toplinu, ni miris kože. Želimo vam uputiti svoje bezuslovno izvinjenje. Na ovaj način, možemo ispraviti historijsku nepravdu i reći da ove majke nisu učinile ništa loše”, rekla je australska premijerka.

“Bolnice, dobrotvorne organizacije, crkve i birokrati, svi su bili uključeni”, izjavila je premijerka i dodala: „Oni su loše postupili, a ne majke.”

Majke i njihova, danas odrasla, djeca nadaju se, ne samo da se ono što su proživjeli nikada više neće ponoviti, nego i da će ovim izvinjenjem konačno biti zatvoreno jedno sramotno poglavlje australske historije.

Izvor: Al Jazeera