Izvjesna prodaja Hypo banaka na Balkanu

U prodaju su uključene banke locirane u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori (Arhiva)

Austrijska “loša banka” Heta Asset Resolution, u koju je izdvojena problematična imovina ugašene Hypo Alpe Adria Banke, saopćila je u srijedu da u narednim sedmicama očekuje zaključne regulatorne dozvole, potrebne za okončanje prodaje mreže Hypovih podružnica u Jugoistočnoj Evropi.

Kao kupci ovih banaka na Balkanu navode se američka privatna kapitalna firma Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Heta, državni upravitelj propalog kreditora Hypo Alpe Adria, ranije u junu je navela kako postoje neke nedoumice oko ovog dogovora po kojem bi se prodala balkanska mreža u iznosu od 50 do 200 miliona eura, prenose agencije i dodaju kako je austrijska “loša banka” željela završiti posao do 30. juna.

U srijedu su iz Hete saopćili kako je dogovor na pragu finalizacije i da će do toga doći kada Evropska centralna banka i austrijski finansijski kontrolor FMA odobre Adventov zahtjev za produženje bankarske licence, a to bi se trebalo desiti u narednim sedmicama.

“Mi smo veoma sigurni da će se u narednom periodu realizirati planirana prodaja”, kazao je glasnogovornik Adventa.

Ljutnja investitora

U prodaju su uključene banke locirane u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Austrijski kontrolor FMA preuzeo je kontrolu nad Hetom u martu i zamrznuo više od jedanaest milijardi eura od isplata dugova prema novim pravilima Evropske unije o “spašavanju” kreditora poljuljanih finansijskih institucija kako samo porezne platiše ne bi sami snosile teret.

Austrijski potezi izazvali su lavinu pravnih poteza razljućenih investitora, koji su mislili da imaju čvrste garancije države kada je riječ o dugu Hete.

Izvor: Agencije