Izvještaj Martyja o trgovini organima na Kosovu

Medicus: Marty je počeo istragu na osnovu tvrdnje bivše tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte (Al Jazeera)

Švicarski senator Dick Marty 2008. godine je imenovan za izvjestioca u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu. Marty je počeo istragu na osnovu tvrdnje bivše tužiteljice Haškog tribunala Carle del Ponte, iznesene u knjizi “Lov”, da su kosovski Srbi, oteti tokom NATO bombardiranja 1999. godine, prebacivani u Albaniju i da su im tamo vađeni organi, koji su krijumčareni u druge dijelove Evrope.

Nakon dvogodišnje istrage, Marty je u decembru prošle godine napokon predstavio nacrt izvještaja pred Vijećem Evrope, koji su zastupnici već u januaru velikom većinom glasova usvojili. Vijeće Evrope je odmah naredilo istragu navoda iz izvještaja, te usvojilo Rezoluciju o nehumanom postupanju prema ljudima i nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Ko vodi istragu?

Četiri mjeseca nakon toga Srbija je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pokrenula inicijativu za provođenje nezavisne istrage isključivo pod okriljem UN-a. Inicijativu su, kako su tada prenijeli beogradski mediji, podržali Rusija, Kina i još neke zemlje, dok su se SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska založili za to da istragu provede misija Evropske unije na Kosovu (EULEX).

EULEX je u junu objavio da je radna grupa za istragu navoda iz Martyijevog izvještaja osnovana i da će uključivati tužioce i istražioce koji će raditi na uvodnoj istrazi. Oni će se pridružiti već formiranom timu EULEX-a koji od januara sprovodi preliminarnu istragu. Portparol EULEX-a Bljerim Krasnići nije mogao da odgovori da li će Dick Marty pristati da sarađuje sa ovom grupom nakon što je odbio da sarađuje sa EULEX-om.

Prema riječima Endyja Sparksa, zamjenika šefa misije EU na Kosovu, grupa će voditi operacije iz Brisela i Prištine i već će biti operativna krajem jula. Sparks je također naveo da se trenutno ne vodi istraga protiv premijera Thacija, ali da neće biti imun na istragu ako za to budu postojali dokazi.

Portparol EULEX-a Irina Gudeljević  najavila je da će proces biti vođen pod jurisdikcijom Prištinskog okružnog suda, jer Brisel ne može da ima jurisdikciju na području Kosova.

Istovremeno Srbija i dalje insistira da se istraga vodi pod okriljem UN-a.

Period rata

U izvještaju Dicka Martyja stoji da su čelni ljudi Oslobodilačke vojske Kosova 1999. godine organizovali otmice kosovskih Srba kojima su u Albaniji vađeni organi te dalje preprodavani širom Evrope. Kako se navodi, pripadnici međunarodnih snaga znali su za ovaj problem na Kosovu, ali ništa nisu učinili da to i spriječe.

BBC je izvještavao da postoje brojni dokazi da je veći broj Srba i Albanaca bio u tajnim zatvorima na sjeveru Albanije te da su ti zatvori bili pod kontrolom OVK-a.

Njemački radio NDR donio je priču o tome da su se otmice dešavale „pred očima“ pripadnika njemačkog kontingenta pri KFOR-u, pozivajući se na iskaze neimenovanih njemačkih visokih vojnih oficira koji su se tada nalazili na Kosovu.

Kosovski premijer Hashim Thaci direktno se povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca. Thaci je odmah nakon objavljivanja izvještaja odgovorio na optužbe protiv njega, tvrdeći da će tužiti izvjestioca Vijeća Evrope za klevetu, dok je tadašnji vršitelj dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniqi, koji je bio glasnogovornik bivše Oslobodilačke vojske Kosova, izjavio da je borba OVK-a bila čista i u skladu s međunarodnim konvencijama o ratu.

Marty je, međutim, nedugo nakon toga na Kosovskoj radioteleviziji precizirao da nikad nije tvrdio da je Thaci bio direktno upleten u trgovinu organima, ali da je teško zamisliti da nikada ništa o tome nije čuo.

Novi slučaj Medicus

Na kraju svog izvještaja Marty je naveo da se trgovina organima i danas dešava na Kosovu u klinici Medicus koja je pod istragom EULEX-a.

Za nekoliko ljudi, koji se sumnjiče da su učestvovali u ovim kriminalnim aktivnostima, već je izdata optužnica i nalog za hapšenje. Tako je u junu ove godine naloženo hapšenje turskog hirurga Yusufa Ercina Sonmeza i izraelskog državljanina Moshea Harela, koji su optuženi za krijumčarenje ljudi, protuzakonitu medicinsku djelatnost i organizovani kriminal. Somenz se obratio medijima nedugo nakon toga izjavljujući da on slobodno živi u Istanbulu i da se sigurno neće predati kosovskim vlastima. Također je porekao sve optužbe za koje ga terete.

Objavljeno je i da kosovska policija vjeruje da je Moshe Harel tražio ljude kojima treba transplantacija bubrega, te navodno dovodio donatore organa iz siromašnih zemalja u prištinsku kliniku, obećavajući im velike novčane naknade. Nekoliko drugih osoba koje imaju kosovsko državljanstvo, a među njima i direktor klinike Medicus Lufti Dervishi, optuženi su za slična djela i čekaju početka suđenja.

Policija je za transplantacije saznala prije tri godine kad je jedan turski državljanin zaustavljen na prištinskom aerodromu pošto je donirao bubreg. Tužiteljstvo kaže kako je donatorima iz Moldavije, Kazahstana, Rusije i Turske obećano oko 15 hiljada eura, a primatelji su za presađivanje organa plaćali od osamdeset do stotinu hiljada eura.

Navodna presađivanja izvedena su 2008. u klinici Medicus u predgrađu Prištine, a tužiteljstvo kaže da je riječ o najmanje trideset ilegalnih transplantacija. Slučaj su pokrenule policije Kosova i UNMIK-a u novembru 2008. godine, a zatim su ga preuzeli pripadnici EULEX-a i tužiteljstva.

Izvor: Al Jazeera