Izvještaj o miješanju Rusije u američke izbore uskoro pred Kongresom

William Barr će pregledati nalaze Roberta Muellera i podnijeti svoj izvještaj Kongresu (EPA)

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država se sprema najaviti da će već sljedeće sedmice specijalni savjetnik Robert Mueller predati Williamu Barru, novom sekretaru za pravosuđe, svoj izvještaj o istrazi koja se bavila umiješanošću Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine, prenosi Reuters.

Nakon ovog najavljenog izvještaja, Barr će pregledati Muellerove nalaze i podnijeti svoj izvještaj američkom Kongresu, navodi CNN, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi Tanjug.

Senat Kongresa SAD-a potvrdio je prošle sedmice izbor Bara za državnog tužitelja, koji će ujedno biti i na čelu Ministarstva pravde ove države.

Barra podržala trojica demokrata

Barr je u Senatu dobio podršku 54 senatora, dok je 45 glasalo protiv njegovog imenovanja.

Mediji prenose kako su ga podržali skoro svi republikanci i tri senatora iz redova Demokratske stranke.

Barr će, shodno funkciji, biti zadužen za nadgledanje istrage specijalnog savjetnika Muellera o dosluhu američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusijom tokom kampanje uoči predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine.

Novi ministar dolazi na mjesto Jeffa Sessionsa, kojim je Trump bio nezadovoljan, između ostalog, što se izuzeo iz Muellerove istrage.

Barr je već bio ministar pravde Sjedinjenih Američkih Država od 1991. do 1993. godine, za vrijeme administracije predsjednika Georgea Busha starijeg.

Trump je početkom mjeseca izjavio da nije predmet istrage specijalnog tužitelja Muellera o Rusiji, a uvjeravanja o tome je, kaže, njegovim advokatima pružio zamjenik javnog tužitelja Rod Rosenstein.

Trump tvrdi da on nije meta

“On je advokatima rekao da ja nisam predmet, nisam meta”, rekao je Trump u intervjuu New York Timesu, govoreći o Rosensteinovom komentaru u vezi s Muellerovom istragom o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine i mogućem dosluhu Trumpovog predizbornog tima s Rusijom.

Trump je kazao da nikada nije razgovarao sa svojim dugogodišnjim političkim saradnikom Rogerom Stoneom o WikiLeaksu i ukradenim mejlovima Demokratske stranke.

Wikileaks je te mailove objavio tokom predizborne kampanje u SAD-u 2016. godine, a trump kaže da nije nikome naložio da to učini.

Izvor: Agencije