Izvještaj o opasnostima koje prijete okeanima

Izvješće Svjetskog fonda za divljinu procijenilo je vrijednost resursa svjetskih oceana i mora na 2.500 milijardi dolara godišnje.

Što znači da je ekonomska vrijednost oceana sedma u svijetu, odmah iza ekonomija Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Japana, Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Ipak, taj veliki i vrijedni resurs na rubu je opstanka, a oceani prekrivaju dvije trećine planete.

Nije riječ samo o neprocjenjivom resursu vrijednom hiljade milijardi dolara, bez njih ne bi bilo ni života na Zemlji.

Ekstremni uvjeti

Na obalama Perzijskog zaljeva, istraživački tim katarskog Centra za ekološke studije ispituje jednu od važnih komponenti svjetskih mora mangrove.

Lokalne slane močvare jedinstven su ekosistem prilagođen ekstremnim uvjetima koji ovdje vladaju.

Dom su velikom broju životinjskih vrsta i u stanju su zadržati i do osam puta veće količine ugljen dioksida od tropskih šuma.

Stoga je važno znati kako funkcioniraju.

 “Istražujemo mogućnosti mangrova da očuva hranjive tvari i ugljik, kao i to šta on znači za lokalne ribare i raznolikost vrsta u Zaljevu”, kazao je Mark Walton sa Univerziteta Bangor.

Zapravo, osjetljivi ekosistemi poput mangrova od ključne su važnosti za opće stanje svjetskih okeana.

“Problem leži u činjenici što se mangrove uništava u većoj mjeri nego šume. Naravno, kad je riječ o okeanima, to je tek početak problema”, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Nick Clark.

Prema izvještaju Svjetskog fonda za zaštitu divljine, u opasnosti je svjetski ocean kao resurs vrijedan više hiljada milijardi dolara.

Uništavanje mora

Usljed pretjeranog izlova ribe, zagađenja i zakiseljavanja, oceani se mijenjaju brže nego ikad.

“Svjedoci smo ubrzanog procesa uništavanja mora, posebno u posljednjih stotinu godina. To je nevjerovatno! Dobra vijest je što se ekosistemi poput okeana mogu brzo oporaviti, osim ako ne dođemo do tačke iza koje nema oporavka. Ipak, ako se ovaj trend nastavi, rizikujemo da u narednih 20 godina okeani mogu doći upravo do te tačke i da se onda ne mogu oporaviti još stotinama godina”, zaključio je Marco Lambertini iz Svjetskog fonda za zaštitu divljine.

Iscrpljujemo resurse okeana i pomorsku privredu guramo u nepovoljan položaj.

Autori izvještaja Svjetskog fonda za zaštitu divljine pokušali su situaciju opisati ekonomskim kategorijama, u nadi da će tako bolje alarmirati ljude koji donose odluke.

Izvor: Al Jazeera