Izvještaj: SAD uzalud potrošio milijarde dolara na Afganistan

Vojska je tražila od humanitarnih organizacija da grade škole i infrastrukturu u područjima izloženim talibanima (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države potrošile su milijarde dolara na stabilizaciju dijelova Afganistana od 2001. do 2017. godine, a neki su napori samo pogoršali stanje, navedeno je u izvještaju Specijalnog inspektora za rekonstrukciju Afganistana.

Izvještaj tvrdi da je SAD postavio nerealistična očekivanja nakon invazije 2001. i precijenio svoju mogućnost da provodi reforme i gradi institucije, javlja AFP.

“Uprkos nekim herojskim naporima da se stabilizuje nesigurno okruženje u Afganistanu, program je uglavnom neuspio. Do toga je došlo zbog mnogo razloga, uključujući i postavljanje nerealnih ciljeva”, naveo je specijalni inspektor John Sopko tokom prezentacije izvještaja.

Mnogi projekti propali

Izvještaj navodi da je vojska tražila od humanitarnih organizacija da grade škole i infrastrukturu u područjima izloženim talibanima, zbog čega su mnogi projekti propali.

“Otvorili smo mogućnost za korupciju, a elita je to iskoristila, što je projekte učinilo kontraproduktivnima”, navedeno je u ocjeni.

Stabilnost je trajala samo dok su američki i strani vojnici bili prisutni u određenim područjima.

“Američke agencije trošile su daleko više novca i daleko brže nego što je bilo potrebno i nego što je Afganistan bio spreman apsorbovati”, istaknuto je u izvještaju.

Izvor: Agencije