Izvoz Fiata iz Srbije gotovo milijardu eura

Kompanija iz Srbije ove godine izvezla automobile u vrijednosti od 921,6 miliona eura (EPA)

Na listi 15 najvećih izvoznika u Srbiji prvo mjesto zauzima kompanija Fiat Automobili Srbija, koja je za sedam mjeseci ove godine izvezla automobile u vrijednosti od 921,6 miliona eura, prenosi agencija Srna.

Sedmomjesečni izvoz kragujevačke fabrike automobila bio je veći za 9,8 posto nego u istom periodu prošle godine, navodi se na internetskoj stranici Ministarstva finansija Srbije, koje je objavilo listu najvećih izvoznika koji rade u ovoj državi.

Na toj listi Naftna industrija Srbije nalazi se na drugom mjestu, s izvozom od 214,5 miliona eura, a na trećem proizvođač guma za vozila Tigar Tyres iz Pirota, sa 139,9 miliona eura.

Podaci Uprave carina

Među najvećim izvoznicima su i HIP Petrohemija iz Pančeva (109,9 miliona eura), Gorenje Srbija (106,3 miliona eura), Železara Smederevo (91,8 miliona eura) i beogradski Tetrapak s izvozom od 90,7 miliona eura.

Veliki izvoznici su i Hemofarm iz Vršca sa 84,1 milion eura, Jura korporacija iz Rače sa 71,3 miliona eura, Tarket iz Bačke Palanke sa 70 miliona eura, Ball Packaging sa 68 miliona eura, Sirmijum Steel iz Sremske Mitrovice sa 62,3 miliona eura…

Prema podacima Uprave carina Srbije, uspješni izvoznici su i RTB Invest iz Bora, s izvozom od 61,7 miliona eura, Impol Seval iz Sevojna sa 57,8 miliona eura i Leoni iz Prokuplja, čiji je izvoz za sedam mjeseci bio 52,1 milion eura.

Izvor: Agencije