Izvoz hrane iz Hrvatske u Sloveniju povećan 50 posto

Već godinu traje trend snažnog izvoza hrvatske hrane u Sloveniju (Arhiva)

Izvoz hrane iz Hrvatske u Sloveniju prošle je godine povećan gotovo 50 posto.

Tako je Hrvatska postala četvrti najveći izvoznik hrane u tu zemlju, nakon Austrije, Njemačke i Italije.

Analitičar tržišta hrane Aleš Kuhar, smatra da su tome doprinijele vlasničke promjene u slovenskoj prehrambenoj industriji i trgovini, piše slovenački dnevni list Delo.

Kuhar tvrdi da su se dogodile strukturne promjene.

“Ulaskom Hrvatske u EU i preuzimanje Mercatora došlo je do čak četverostrukog povećanja uvoza svježeg mesa iz Hrvatske. Povećan je i uvoz mlijeka i mliječnih prerađevina, za 25 posto. Zanimljivo je i da je uvoz šećera udvostručen“, istakao je Kuhar.

‘Nova realnost’

Kuhar kaže da se zemlje regije moraju priviknuti na “novu realnost”, iako podvlači da hrvatska prehrambena industrija zaostaje za slovenskom otprilike toliko koliko slovenska zaostaje za prosjekom EU.

Ipak, tvrdi, u Hrvatskoj postoje snažni sistemi. Među njima je Agrokor koji je preuzeo Mercator.

“Zapravo, dogodilo se ono od čega su mnogi u Sloveniji i strahovali. Prodajom Mercatora Agrokoru logično se na Mercatorove police događa veći plasman hrane koju proizvode prehrambene kompanije iz sastava Todorićeva koncerna. Sam Todorić je u više navrata izjavljivao kako svoje kompanije neće favorizirati, već da će se na policama naći proizvodi koji će biti najkonkurentniji. Prema očekivanjima, iz niza razloga Mercatoru je najpovoljnija upravo hrana koja se proizvodi u Agrokorovim kompanijama“, zaključio je Kuhar.

Već godinu traje trend snažnog izvoza hrvatske hrane u Sloveniju.

Izvor: Agencije