Izvršno vijeće UNESCO-a predložilo prijem Kosova

Kulturno nasljeđe na Kosovu je sigurnije nego što je bilo ranije, rekao je Thaci (EPA)

Izvršno vijeće Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) podržalo je prijedlog Njemačke, Albanjie i Velike Britanije za prijem Kosova u članstvo ove organizacije. 

Potpredsjednik kosovske Vlade Hashim Thaci na svom Twitter profilu je napisao da je ‘za’ glasalo 27 zemalja, 14 je bilo protiv i isto toliko uzdržanih.

Kako prenose agencije, predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali su da odgode izjašnjavanje, dok je Srbija pozvala članice UNESCO-a da odbiju taj zahtjev.

Nakon što je prijedlog usvojen, o prijemu Kosova u novembru će odlučivati Generalna konferencija UNESCO-a gdje se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ovu odluku je ocijenila kao fantastičnu, a premijer Isa Mustafa kao dokaz da je eurointegracija Kosova svakim danom sve jači proces, ali da nikako “nije usmjeren protiv bilo koje susjedne zemlje ili protiv bilo koje etničke zajednice na Kosovu”.

“Kroz članstvo u UNESCO, koristi će imati svi građani Kosova, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, što će dalje unaprijediti suživot, kao tradicije koju smo održavali stoljećima”, rekao je Mustafa.

Ministar za evropske integracije Kosova Bekim Čolaku današnju preporuku vidi kao prvi korak ka učlanjenju Kosova u EU, kao i u druge međunarodne organizacije.

Dačić: Srbija treba nastaviti svoju borbu

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija treba da nastavi svoju borbu, jer postoje velike šanse da na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u novembru bude odbijena preporuka da Kosovo uđe u tu organizaciju.

“Mi ne treba da reagujemo iracionalno, već treba da nastavimo borbu jer su nam velike šanse da na Generalnoj konferenciji odluka bude odbijena. Ništa još nije gotovo”, rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dodao je da je Izvršno vijeće, „isto kao što je na protivpravni način ta tačka i došla na dnevni red, bez ikakve debate i usvojio preporuku da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju“.

Prema njegovim riječima, glasanje je pokazalo da postoje ogromne podjele u međunarodnoj zajednici, kao i u UNESCO-u. 

Državni i crkveni vrh i predstavnici Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), na jučer održanom sastanku u zgradi Predsjedništva Srbije, pozvali su članice UNESCO-a da odbace zahtjev Kosova.

U zaključcima sa tog sastanka je ukazano da „srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije i da bi svako otimanje te baštine značilo ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda“.

Predsjednik SANU-a, Vladimir Kostić, izjavio je u ponedjeljak da niko neće određivati njegov stav o Kosovu nakon što je ranije izjavio da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju i da je jedina politička mudrost kako “sa elementima dostojanstva” napustiti Kosovo.

Povodom reakcija na njegovu izjavu o Kosovu, Kostić je ponovio da je to njegov lični stav, a ne stav Akademije.

Oprečni stavovi

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je ranije da Srbija čini sve moguće napore kako bi spriječila prijem Kosova u UNESCO kao i da su šanse Srbije mnogo veće na Generalnoj konferenciji.

U Vladi Kosova vlada optimizam. Kažu da su već kontaktirali više od 150 UNESCO delegacija.

„Ulaskom u UNESCO, Kosovo će dobiti i nove mehanizme da se zaštiti baština. I pravoslavna i katolička i muslimanska i građanska. Ustvari, ulazak Kosova u UNESCO ojačava, štiti našu bogatu baštinu, koja nije samo srpska ili samo albanska, nego je baština cijelog čovječanstva“, rekao je ranije za Al Jazeeru Petrit Selimi, zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova.

Ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thaci je krajem augusta na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a rekao: „Pokušaji za blokiranje ovog članstva su u suprotnosti sa sporazumom koji smo u aprilu potpisali gospodin [Ivica] Dačić i ja u Briselu. Moram odgovoriti na pitanje, je li kulturno nasljeđe sigurno na Kosovu i mogu potvrditi da jeste – sigurnije je nego što je bilo ranije. Štite ga moderni pravni okviri, koje je odobrio gospodin [Martti] Ahtisaari, a koje je podržao generalni sekretar UN-a, kao i Parlament Kosova. Policija štiti 94 posto objekata SPC-a, naše stanovništvo je zadovoljno zaštitom”.

Izvor: Al Jazeera i agencije