Izvučeno 121 tijelo poginulih na trajektu

Prvi poziv u pomoć s tonućeg korejskog trajekta uputio je dječak drhtavog glasa, tri minute nakon što je brod izveo kobni posljednji zaokret, objavili su spasioci koji su iz trajekta dosad izvukli 121 tijelo.

Dječak je nazvao broj hitne službe koja ga je proslijedila vatrogascima, a oni obalnoj straži dvije minute poslije. Potom su uslijedili pozivi hitnoj službi još dvadesetak djece, rekao je Reutersu zvaničnik vatrogasne službe.

„Spasite nas! Mi smo na brodu i mislim da tone“, prenijela je novinska agencija Yonhap riječi dječaka koji se poput 180 osoba još smatra nestalim. Brod, na kojem je bilo 476 putnika od kojih 339 djece, nagnuo se i prevrnuo u roku dva sata, no uzrok nesreće ostaje nepoznat.

Mediji navodi da su u utorak uhapšen još dva člana posade, pa je sada pritvoreno njih devetoro, uključujući i kapetana. Nekoliko članova posade, među njima i kapetan, napustilo je tonući trajekt dok je putnicima rečeno da ostanu u kabinama, tvrde očevici.

Brojna djeca nisu dovodila u pitanje upute starijih, što je normalno u hijerarhijskom korejskom društvu i svoju su poslušnost platili životima, navodi Reuters.

Slaba vidljivost

Mirno more i bolje vremenske prilike omogućuju da se ubrza potraga, ali vidljivost u moru i dalje je slaba.

Ronioci napreduju naslijepo u labirintu hodnika i kabina potpuno potopljenog trajekta, prenosi Hina.

“I dalje je vrlo teško roniocima koji traže tijela, pipajući u muljevitoj vodi”, izjavio je glasnogovornik obalne straže.

“Potrebne su nam dizalice da podignu trajekt, da bi se smanjila dubina vode. Onda bi se ubrzao proces spašavanja. Ali na dubini od 30-45 metara, čak i da ima preživjelih, bit će teško da ih izvučemo na površinu”, kazao je Hwang Jang-bok, jedan od civilnih ronilaca koji su se dobrovoljno javili da pomognu sa spašavanjem. On je u luku Jindo došao odmah nakon vijesti o tragediji.

Hwang je dodao da bi spasioce pod vodom struja mogla trenutno odvući 50 metara nizvodno.

Osim fizičkih izazova, ronioci su izloženi i velikom psihičkom pritisku.

Danonoćna potraga

“Čak i ako smo pod fizičkim stresom, ne bi mogli da ga osjetimo. Nismo se odmorili danima. Radimo i tokom noći. Jedemo samo jedan obrok dnevno. Ali ne mogu da zamislim kroz šta prolaze porodice”, rekao je Choung Dong-nam, zapovjednik civilnog ronilačkog tima koji se nalazi na licu mjesta.

Po podacima vlasti, potvrđena je smrt 104 osobe, a nestalima se smatra 198. Brod je prevozio 476 osoba kad se nagnuo i potonuo 16. aprila ujutro u vodama ispred južne obale Južne Koreje.

Porodice nestalih, uglavnom roditelji, ujutro se okupljaju u luci Jindo na otoku blizu mjesta katastrofe i očekuju dolazak čamaca s kojih se u sve češćim intervalima iskrcavaju tijela izvučena iz olupine.

Sewol, trajekt koji je plovio prema turističkom otoku Jeju, prevozio je 352 srednjoškolca na izlet.

Pomoćnik direktora škole, koji je bio među spašenima, u petak je počinio samoubitvo.

Spasioci očekuju 300 mrtvih jer nema gotovo nikakve nade da se pronađu preživjeli unutar potpuno potopljenog trajekta.

Tragedija Sewola bit će jedna od najpogibeljnijih u novijoj historiji Južne Koreje.

Izvor: Agencije