J. Amerika: Borba protiv korupcije u nogometu

Svjetska nogometna asocijacija će u petak izabrati novog predsjednika i cijeli nogometni svijet trebao bi okrenuti novu stranicu, ali u Južnoj Americi još i prije izbora vlada skepticizam.

Na tom kontinentu uhapšen je najveći broj nogometnih funkcionera, ali stvari se nisu znatno promijenile.

Iz sjedišta Južnoameričkog nogometnog saveza, nadomak glavnog grada Paragvaja, Asunciona, deveterica od 11 članova Izvršnog komiteta više nije na funkciji. A osmerica su završila u zatvoru, ili su pod istragom.

“Ništa me više ne iznenađuje u nogometu. Ne samo u našem, već i na ostalim kontinentima. Jednostavno me ne iznenađuje negativno, iznenadio bih se da vidim nešto pozitivno”, rekao je Marcelo Gallardo, trener River Plate.

Paragvajac Alejandro Dominguez novi je predsjednik Južnoameričkog nogometnog saveza. Zamijenio je Juana Angela Napouta, kojeg je švicarsko i američko tužilaštvo optužilo za korupciju.

Gdje je nestao novac?

“Južnoamerički savez želi prikazati novu sliku i vratiti kredibilitet. Novi predsjednik je Paragvajac, kao i prošli, ali ako me pitate hoće li to biti prava promjena, ili samo fiktivna, na to vam ne znam odgovor”, navodi Alejandro Casar, sportski novinar.

Uprkos problemima, igra se ne zaustavlja.

“Nogomet je u Argentini, kao i na ostatku kontinenta, sastavni dio društva. Navijači nastavljaju dolaziti na utakmice uprkos konstantnom poskupljenju ulaznica, a istovremeno odgovorni ne čine dovoljno da suzbiju korupciju i nasilje”, javlja reporter Al Jazeere Daniel Schweimler.

Nogometna legenda Diego Maradona počeo je karijeru u Buenos Airesu, u klubu Argentinos Juniors, a snove je nastavio graditi u Evropi. Njegovim stopama krenuli su brojni Južnoamerikanci, koji su potpisivali ogromne milionske ugovore. Ali, uprkos velikom broju prodatih igrača, na ovom kontinentu nema mnogo novca u nogometu.

“To je dobro pitanje, trebamo bolje upravljanje novcem. Moramo znati gdje nam je novac od igrača koje smo prodali”, smatra Matias, navijač.

“Loše rukovodstvo, šta drugo mogu zaključiti. Možemo to nazvati lošim poslovanjem. Stvari nisu onakve kakve bi trebale biti”, rekao je Rodrigo, navijač.

Žele samo čistu igru

Nogomet se suočava s brojnim problemima, kao što su korupcija, nasilje i netransparentnost u finansijama. Stvari su to koje se u Južnoj Americi moraju dovesti u red, kako bi se na svjetskom nivou ova igra mogla oporaviti od problema.

“To je naš novac. Ukoliko mi ne istražimo gdje on odlazi, ko će?”, kazao se Alejandro Cesar.

U Južnoj Americi nogomet ima važnu društvenu ulogu, navijači se nadaju kako će korumpirani biti adekvatno kažnjeni i da će u budućnosti gledati čistu igru.

Izvor: Al Jazeera