J. Koreja: Otvorena istraga o padu krova

Vjeruje se da su deseci studenata ostali zatrpani pod ruševinama (AP)

Predsjednica Južne Koreje Park Geun Hye saopćila je danas da je otvorena istraga o uzroku nesreće koja se dogodila kada je pao krov hale u odmaralištu u gradu Gyeongu na jugoistoku Južne Koreje kada je poginulo najmanje deset osoba, a oko sto povrijeđeno.

Prema podacima Ministarstva za sigurnost i javnu upravu u nesreći je poginulo deset osoba, od kojih je devet studenata. Povrijeđeno je najmanje 100 osoba, od čega dvije teže.

“Strašno je što je u nesreći izgubljeno mnogo mladih života. Istraga mora biti pokrenuta”, izjavila je Park Guen Hye tokom sastanka svog kabineta.

Nesreća se dogodila u Gyeongju, 370 kilometara južno od Seula, tokom koncerta povodom dobrodošlice brucošima upisanim na studije stranih jezika Univerziteta Busan.

Moguć veći broj žrtava

Policija je navela da je proslavi prisustvovalo 565 studenata.

Južnokorejska agencija Yonhap je javila kako policija strahuje da bi broj žrtava mogao biti i veći i da je blizu 400 spasilaca na licu mjesta.

Prema pisanju južnokorejskih medija, vjeruje se da je uzrok nesreće popuštanje krovne konstrukcije pod nataloženim snijegom za vrijeme snježne oluje, ali to zasad nije zvanično potvrđeno.

Izvor: Agencije