Jačanje ekonomske saradnje Srbije i Slovenije

S investicijama od 1,2 milijarde eura Slovenija je značajan ekonomski partner Srbije. Gotovo 500 slovenskih poduzeća godinama posluje na tržištu te zemlje.

S druge strane, tvrtke iz Srbije su slabije zastupljene u Sloveniji, ali od prošle godine porasle su investicije i u tom smjeru. 

Biznismenima iz Srbije Slovenija je sve značajnije tržište. Delta Holding, jedna od najvećih kompanija iz Srbije, u Ljubljani gradi InterContinental, hotel s pet zvjezdica u središtu grada, što je investicija vrijedna 51 milijun eura.   

“Mi smo planirali da izađemo iz Srbije i krenemo dalje ka EU, ovo je samo početak onoga što planiramo, Slovenija je nama vrlo interesantna, posebno Ljubljana. Naša kompanija se uvek tamo dobro osećala i trudićemo se da posle ovog hotela nastavimo sa investicijama u Sloveniji”, kaže Živorad Vasić iz Delta Holdinga.

IT, poljoprivreda, turizam…

Ukupna vrijednost investicija iz Srbije u Sloveniji iznosi 79 milijuna eura. To je i dalje mnogo manje od slovenskih ulaganja u Srbiji.      

“Jeste Slovenija bila dosta godina zatvorenija, ne samo za investitore iz Srbije, nego i za investitore iz drugih zemalja. Sada se to dosta promenilo. Mi imamo Nectar kompaniju iz Srbije, AIK banku koja je ušla u finansijski sektor i takođe Deltu, koja je ušla u ugostiteljski turizam”, kaže Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije. 

Za poduzetnike iz Slovenije od posebnog je značaja razvoj suradnje u području IT-a.

“Naročito digitalizacija privrede i države, onda je tu problematika životne sredine, za koju znamo da je izazov za srpsku stranu, a s druge strane ima dosta iskustva i znanja na slovenačkoj strani, a i posebnog interesa da se uključe u vaše projekte”, rekao je Matej Rogelj iz Privredne komore Slovenije.

Predstavnici dviju zemalja smatraju kako je potrebno više uložiti i u zajedničke turističke projekte – banje i agrar. Za ministre poljoprivrede prioritet je ulaganje u mlade proizvođače hrane.

“Mladi seljak ima nova saznanja, ono što treba, on je optimističan i ima i hrabrost. Mi takve ljude trebamo”, ističe Dejan Židan, ministar poljoprivrede Slovenije. 

Trgovinska razmjena 870 miliona eura

“Jedna od bitnih stvari na kojima ćemo insistirati je prerađivački sektor, investicije u mehanizaciju, u  skladišne prostore, sušare i sve ono što povećava konkurentnost srpskog agrara”, objašnjava Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Srbije. 

Sto pedeset poslovnih sastanaka gospodarstvenika dviju zemalja održano je tijekom poslovnog foruma u Beogradu, izvještava reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović. 

Trenutačni opseg trgovinske razmjene Srbije i Slovenije iznosi 870 milijuna eura. 

Zbog stalnog rasta gospodarstvenici se nadaju da će do kraja godine robna razmjena dosegnuti milijun eura.

Izvor: Al Jazeera