Jacenjuk traži borbenu gotovost vojske

Dan nakon potpisivanja historijskog ugovora sa Evropskom unijom i uspostavljanja bližih veza sa Zapadom, glavna tema u Ukrajini ostaju dešavanja na istoku. Primirje se i dalje krši.

Na dnevnom redu kratkog sastanka ministarskog kabineta u Kijevu, uobičajena tema je vraćanje kontrole nad istočnim teritorijama i borba protiv proruskih separatista.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Premijer Arsenij Jacenjuk poručio je da realizacija Mirovnog plana, zaključenog ranije ovog mjeseca u Minsku, neće utjecati na rad Ministarstva odbrane.

“Rusija opstruira naš mir i stabilnost, to je jasno. Zbog toga od ministara odbrane i untrašnjih poslova tražim potpunu vojnu pripravnost snaga, kao i snabdijevanje vojske i Nacionalne garde svim potrebnim. Imamo novac za to”, kazao je Jacenjuk.

Cijena rata

“Svaki dan rata košta nas 80 miliona grivni (blizu 4,7 miliona eura) i to je razlog zašto nam treba mir. Ali, iskreno, znamo šta je prava cijena mira. Nećemo priznati zakone tzv. Narodnih republika Donjeck, Lugansk i terorista.”

Međutim, najvišu cijenu, još jednom, platili su civili.

U Donjecku, gdje se primirje krši od prvog dana, granata je pala na stambenu zgradu, usmrtivši najmanje jednu osobu.

“Počeli su pucati jedni na druge, a onda je granata pogodila gasne cijevi. Izbio je požar, plamen je zahvaćao stanove. Vatrogasci su odradili odličan posao, pravi profesionalci, učinili su sve što su mogli. Nažalost, na trećem spratu je bio nepokretan čovjek. Poginuo je”, svjedoči Aleksandar Dudnik, stanovnik Donjecka.

U razmjeni vatre stradalo je još najmanje dvoje ljudi, objavila je gradska uprava.

Izvor: Al Jazeera