Jacenjuk zatražio pomoć od NATO-a i EU

Od NATO-a je tražio kreiranje nove strategije odbrane (Getty Images)

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zatražio je od EU hitnu finansijsku pomoć, a od NATO-a da se više angažuje da bi se pomoglo vojsci njegove zemlje.

“Teško nam je da se borimo sa nuklearnom državom koja je naoružana do zuba”, rekao je Jacenjuk.

Jacenjuk je posjetio sjedište NATO-a gdje je, kako je kazao, zatražio od generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga pomoć u kreiranju nove strategije za odbranu i nacionalnu sigurnost njegove zemlje, prenijela je agencija AP.

Pristupiti NATO-u

U razgovoru sa Stoltenbergom, Jacenjuk je pozvao Rusiju da u potpunosti ispuni iz septembra sporazum o prekidu vatre, kao i mirovni sporazum. On je kazao da bi lično bio sretan da se Ukrajina priključi NATO-u što je prije moguće, ali i dodao da nije siguran da li bi svi NATO saveznici bili s tim sretni.

Stoltenberg je rekao da vojna alijansa podržava taj poziv i da je jasno da Kijev želi da se sukob riješi mirnim putem, naveo je AFP.

Nešto kasnije, Jacenjuk je prisustvovao i sastanku Vijeća EU-Ukrajina. On je istakao da je ukrajinska vlada posvećena slobodnom tržištu i pravnim reformama, ali da je ekonomija uništena zbog sukoba sa proruskim snagama.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je rekao da će EU nastaviti finansijski da podržava Ukrajinu na izuzetnom nivou, ali da se sve zavisi od reformi.

Hahn je napomenuo da su se EU i Ukrajina dogovorile o “mapi puta” reformi, što je preduslov za organizovanje donatorske konferencije, preneo je Reuters. On je, također, izrazio očekivanje da će konferencija biti održana početkom sljedeće godine.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini je izjavila da su izbori održani u oktobru dali vladi u Kijevu mandat za promjene i da će EU biti na strani Ukrajine.

Agencija AFP napominje da će Mogherini danas i sutra boraviti u posjeti Ukrajini.

Izvor: Agencije