Jacob Zuma dobio povjerenje parlamenta

Zumu prati i niz korupcijskih skandala i teško ekonomsko stanje u državi (EPA)

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, kojeg optužuju za zloupotrebu vlasti i niz korupcijskih skandala, preživio je glasanje o povjerenju u parlamentu.

Podržalo ga je 198 zastupnika južnoafričkog parlamenta, a njih 177 nije mu dalo povjerenje. Devet je zastupnika bilo suzdržano.

Zastupnici su tajnim glasanjem odlučivali o političkoj sudbini 75-godišnjeg Zume.

Prosvjednici su tijekom jutarnjih sati počeli puniti ulice Cape Towna, gdje se nalazi južnoafrički parlament, i nosili su natpise kojima su zastupnike pozivali da “najure Zumu”.

Zumine pristaše organizirale su skup potpore.

Zuma je preživio sedam glasanja o povjerenju otkako je postao predsjednik 2009. godine.

Niz korupcijskih skandala

Sva dosadašnja glasanja bila su javna, što je prisiljavalo zastupnike vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) da poštuju stranačku stegu.

Unatoč vjerovanju dijela analitičara da postoje izgledi za opoziv Zume s dužnosti jer je glasanje ovaj put bilo tajno, to se nije dogodilo.

Glasanje o povjerenju oporba je zatražila u travnju nakon što je Zuma smijenio uglednog ministra financija Pravina Gordhana, a na to su bonitetne agencije reagirale tako što su južnoafrički kreditni rejting spustila na “razinu smeća”.

Pored toga, Zumu prati i niz korupcijskih skandala i teško ekonomsko stanje u državi. Gotovo 28 posto radno sposobnih Južnoafrikanaca je nezaposleno.

Zumini kritičari kažu da je srozao ugled ANC-a, pokreta koji se pod vodstvom Nelsona Mandele izborio za ukidanje aparthejda.

Izvor: Agencije