‘Jadran’ jedino otvoreno pitanje Hrvatske i Crne Gore

Hrvatska poručuje da matična luka školskog broda 'Jadran' može biti isključivo luka u Splitu (Arhiva)

Školski brod “Jadran, po procjeni brojnih analitičara, jedino je otvoreno pitanje između Hrvatske i Crne Gore, jer službeni Zagreb i Podgorica tvrde da je njihov, pišu u petak podgorički mediji, na koje se poziva agencija Hina.

“Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake kako bi školski brod ‘Jadran’ bio vraćen pod hrvatski barjak, jer je to plovilo vlasništvo Hrvatske”, rečeno je portalu Radio-televizije Crne Gore iz hrvatskog Ministarstva odbrane.

Komentirajući nedavnu izjavu ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića da taj poznati jedrenjak ostaje u Crnoj Gori, iz Ministarstva odbrane Hrvatske rečeno je ovom portalu da je “školski brod ‘Jadran’ vlasništvo Hrvatske i neraskidiv dio hrvatske pomorske povijesti”.

‘Da bude vraćen pod hrvatski barjak’

“Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake kako bi brod ‘Jadran’ bio vraćen pod hrvatski barjak, a od Crne Gore očekujemo provođenje dogovora o sukcesiji i poštivanje međunarodnog prava”, navodi Ministarstvo odbrane u odgovorima.

Ministarstvo podsjeća kako je Hrvatska, kao izraz dobre volje u kontekstu dobrosusjedskih odnosa, pristala na mogućnost zajedničkog korištenja ovog broda u svrhu školovanja kadeta dvije države.

“Međutim, matična luka školskog broda ‘Jadran’ može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. godine, kada je taj brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen”, ističe Ministarstvo odbrane.

Spor zbog “Jadrana” nastao je zato što Hrvatska svoje pravo nad jedrenjakom temelji na činjenici da je brod, koji je bio u sastavu Ratne mornarice bivše Jugoslovenske narodne armije, svoju bazu imao u ratnoj luci Lora u Splitu.

Na remontu u tivatskom Arsenalu

No, crnogorska strana ističe kako je nakon izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji postignut dogovor da se naoružanje i vojna postrojenja zatečena na početku sukoba na teritoriju pojedinih republika mogu smatrati i vlasništvom tih republika.

Na temelju tog dogovora, službena Podgorica smatra kako je “Jadran”, koji se u tom trenutku zatekao na remontu u tivatskom Arsenalu, ostao u posjedu Crne Gore.

Stoga su u Mornarici Crne Gore kategorični da je on dio crnogorske flote i služi za obuku pomorskog kadra te kako je u crnogorskom vlasništvu, ali i kako su otvoreni za saradnju sa susjednim državama, naročito s Hrvatskom.

Izvor: Agencije