Jahjaga poziva kosovske stranke na dijalog

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga pozvala je danas sve političke stranke na dijalog kako bi se prevazišla blokada rada Skupštine Kosova.

U svom godišnjem govoru pred poslanicima u Parlamentu podsjetila je kako je ovu godinu počela pozivajući građane da ne napuštaju zemlju, a završava je pozivajući zastupnike da nađu put za dijalog i izlazak iz političke krize.

Jahjaga je poručila da Priština prolazi kroz najkritičniji period parlamentarne demokratije i da je u dubokoj političkoj i moralnoj krizi koja je, kako je rekla, ušla u četvrti mjesec, naglasivši da su red i zakon ugroženi.

„Vjerujem da nam je sada jasno da nijedna strana ne može pobijediti. Nasilje nećemo pretvoriti u političko sredstvo, jer na taj način poništit ćemo, srušit ćemo Kosovo. Ali, ujedno, niko ne uživa pravo arbitra na Kosovu“, kazala je.

„Naš put naprijed se treba fokusirati na unutrašnji dijalog, s jasnom strategijom da unaprijedimo naše integracijske procese, kako u odnosu s drugim građanskim entitetima Kosova tako i s državama susjedima i međunarodnim partnerima koji su bili uz nas u našem mračnom periodu.“

Historijska mogućnost

Dodala je kako, „umjesto da građani uživaju u historijskoj mogućnosti koju su dobili zahvaljujući trudu i žrtvama, imaju priliku da budu svjedoci krajnje napetosti i nasilja kakvo Kosovo ne pamti u svojoj novijoj historiji“.

Podsjetila je i da je ovo njeno posljednje godišnje obraćanje poslanicima, budući da joj naredne godine istječe mandat.

Opozicijske stranke, koje više od tri mjeseca blokiraju rad Skupštine kako bi vršile pritisak na vladu da poništi sporazum Zajednici srpskih općina na Kosovu i onaj o demarkaciji granične linije s Crnom Gorom, nisu bile prisutne u skupštinskoj sali tokom govora predsjednice Jahjaga.

Izvor: Al Jazeera i agencije