Jaish al-Fath napreduje ka sirijskoj obali

Očekuje da će nastavak napada u pravcu sela Sahl al-Ghaba i sirijske obale biti jednostavan zadatak (Reuters)

Piše: Ahmad al-Aklah – provincija Idlib

Nakon što su preuzeli kontrolu nad gradom Jericho, u provinciji Idlib, Jaish al-Fath napreduje dalje prema mjestu Urum al-Jawz i vojnom logoru Al-Jazer, iz kojeg su pobjegli vojnici sirijskog režima, dok je jedan broj njih izgubio živote, prema navodima izvora na terenu.

Prema ovim izvorima, Jaish al-Fath, ili Osvajačka vojska, zaplijenila je velike količine oružja i municije i uništila više vojnih vozila.

Prema riječima Saada al-Hassija, aktiviste na terenu, pripadnici snaga sirijskog režima, koji su se nalazili u gradu Jericho pobjegli su u pravcu obližnjeg sela Urum al-Jawz. Međutim, pripadnici Jaish al-Fatha izvršili su napad i uspjeli ubiti na desetine njihovih vojnika.

Prema al-Hassiju, leševi poginulih vojnika sirijske vojske ostali su razbacani po planinskom grmlju i pod stablima, dok je “samo manji broj vojnika uspio pobjeći, zbog toga što nisu očekivali ovaj napad”.

Strateški značaj

On dodaje za Al Jazeeru kako je primijetio da se kolone režimskih snaga, tenkovi i vozila za prevoz vojnika, povlače iz mjesta Psoncol i Mahmpel u pravcu Sahl al-Ghaba i obale. Ova dva mjesta smatraju se posljednjim uporištima sirijskog režima na zapadnoj periferiji pokrajine Idlib.

Istakao je veoma značajnu ulogu koju ima Jericho, s obzirom na to da predstavlja sjeverni ulaz za Jabal al-Zawiyu, kao i da se u njemu nalazi Jabal al-Arbaeen, planina sa koje se pruža odličan pogled na veći dio teritorije Jabal al-Zawiye i zapadnu periferiju Idliba.

Pored toga, ovaj grad također je bitan zbog toga što ima odličan pogled na put koji spaja Latakiju i Halep. Ovaj put smatra se jednim od ključnih za snabdijevanje vojnih logora sirijskog režima, posebno za kampove u selima Kafraya i Al-Fu'ah, koja su lojalna režimu.

Omar Ahmed, aktivista u sirijskom press centru, kaže kako je sirijski režim svjestan da gubljenje Jericha predstavlja i gubljenje posljednje linije odbrane sirijske obale i sela lojalnih režimu u Sahl al-Ghabu, kao i da su se počele voditi borbe u neposrednoj blizini sela koja se smatraju rezervoarom ljudstva za sirijski režim.

Ističe kako su stanovnici sela lojalnih sirijskom režimu postali ogorčeni zbog kolapsa u redovima njihove vojske, dok službeni mediji sakrivaju istinu od građana.

Pojedini posmatrači predviđaju da će sljedeće odredište Jaish al-Fatha biti vojni aerodrom Abu al-Duhur, koji se nalazi na skoro 20 kilometara jugozapadno od Jericha i sela Kafraya i Al-Fu'ah, kao pokušaj da se u potpunosti preuzme kontrola nad pokrajinom Idlib.

Međutim, drugi vjeruju da je kretanje u pravcu obale ili Halepa veoma važan strateški cilj Jaish al-Fatha.

Strateški aerodrom

Jamal al-Farhat, jedan od vojnih zapovjednika Jaish al-Sunna, jedinica koje su u sastavu Jaish al-Fatha, kaže da je moral sirijskih vojnika i njegovih pristalica potpuno srozan.

Očekuje da će nastavak napada u pravcu sela Sahl al-Ghaba i sirijske obale biti jednostavan zadatak, što će primorati režimske milicije na povlačenje iz nekoliko oblasti odbrane na obali, a to će, prema njegovim procjenama, automatski dovesti do raspada tih frontova.

Major Jousuph, jedan od vođa Faliq al-Shama, daje prednost tome da će se potpuno preuzimanje kontrole nad pokrajinom Idlib privesti kraju nakon što dođe do zauzimanja aerodroma Abu al-Duhur i mjesta Kafraya i Al-Fu'ah. Nakon toga će se vojne snage usmjeriti u pravcu grada Halepa.

Izjavio je da postoji i operativni centar koji radi na pripremi ove bitke. Također ističe da snage sirijskog režima i dalje bombardiraju sela na Jabal al-Zawiyi i gradu Jarichu, uslijed čega je poginula jedna osoba, dok ih je više ranjeno.

Izvor: Al Jazeera