Jaja drevnog zmaja iz Velike Kladuše

„Prve procjene upućuju da kugle potječu iz perioda Jure i nastale su ispod površine mora", kaže Ševket Goletić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Da svakodnevno priroda iznenađuje, pokazuju kamene kugle savršenog oblika, slučajno pronađene podno planine Grljevac u Velikoj Kladuši. Za sada su „otkrivene“ tri – najveća je obima sedam metara i teška je 2.500 kilograma, zatim manja težine 1.200 kg i obima tri i po metra, te najmanja obima 52 centimetra i teška 600 kilograma.

Zbog oblika i sastava materijala, te neobičnosti prostora gdje su pronađene, pažnju privlači i misterija – da li su djelo čovjeka ili prirode?

Za otkrivanje ove velikokladuške neobičnosti pobrinuli su se članovi tamošnjeg Planinarskog društva.

Predsjednik Društva Šefik Sadiković kaže: „Iako su prve ovakve kugle pronađene još prije dvije godine, o njima se nije govorilo, niti znalo. Tek smo sada, kada su pronađene ove tri to iznijeli u javnost. Kugle su pronađene u potoku koji je uslijed velikih padavina napravio dubok kanjon. Pronašli su ih mještani Zborišta i jednu su traktorom odvezli u selo.“

Tako je krenula priča o ovom fenomenu.

I, uvjereni da ih još ima na ovom prostoru, kladuški su se planinari pobrinuli da „kugle“ povjere geolozima.

Geolozi Ševket Goletić i Senad Karajić utvrdili su da je „ispod kugli nađena ‘podina’ iste strukture kao i kugle što znači da nisu pomijerane od nastanka, a upravo ta podina daje veću sigurnost kod određivanja načina njihovog nastanka“.

Iz perioda Jure

„Prve procjene upućuju“, stava je Ševket Goletić, „da kugle potječu iz perioda Jure i nastale su ispod površine mora. Zato čovjek nema nikakve veze s nastankom ovog prirodnog fenomena. Taj period nastanka naziva se Inicijalni geosinklinalni vulkanizam, što znači da su nastale otprilike prije 30 miliona godina.“

„Poznato je da je na ovim prostorima bilo Panonsko more i da se ono povuklo prije sedam miliona godina, što znači da su kugle nastale duboko pod površinom mora usred vulkanskog djelovanja. Prilikom erupcije vulkana stijene u obliku lave su izbačene u morskoj dubini, što je stvaralo dodatne praskove i komadanje na više dijelova, a pod djelovanjem vode i naglog hlađenja stvorio se taj okrugli oblik opasan manganskim plaštom što im je dalo dodatnu čvrstoću“, dodaje.

Prema prvim procjenama, sastav ovih stijena čini više elemenata: titan, cirkon, vanadijum, barij i nikl, što ukazuje na sedimentalno porijeklo iz bazičnih stijena. 

Površina im je glatka i savršeno ispolirana, te je teško pretpostaviti da bi one mogle biti djelo ljudi koji su u to vrijeme raspolagali primitivnim oruđima. Inače, podsjećaju Goletić i Karajić, slične kugle su pronađene i na drugim područjima.

„Tako ih“, kažu, „ima najviše u zapadnom Meksiku, ali pronađene su i u Bosni i Hercegovini. Najviše oko Zavidovića. I ove su upravo najsličnije tim koje su otkrivene oko Zavidovića. A, pronađene su  još i na prostoru Starog Majdana u općini Sanski Most u sjeverozapadnom dijelu BIH.“

Misteriozne kugle

Planinari govore da su kugle najvjerovatnije bile „otkrivene“ još ranijih godina, ali se o tom nije govorilo. Pretpostavljaju da su legende i priče nametnule svojevrsnu šutnju.

I to one koje i danas  žive u ovim krajevima – o misterioznim kuglama koje su podsticale maštu stanovnika.

Jedna od njih kaže da su te kugle u stvari jaja drevnog zmaja i po narodnom vjerovanju ne bi ih trebalo uznemiravati. U tom vjerovatno leži i odgovor  na pitanje – zašto se o njima nije govorilo.

Međutim, kasnije su ih mještani iz znatiželje čak i razbijali, te ustanovili da je unutrašnjost kugli od kamena. Određena saznanja govore da su ih kradom nosili kućama, odnosno njihove dijelove. Čak i ugrađivali u temelje kuća. Ali i kasnije vadili i vraćali na mjesto gdje bi ih našli.

U tim brojnim legendama, pričama i nagađanjima, postoji i teorija po kojoj se radi o meteoritima koji su nekada davno pali na ove prostore ili su djelo neke davne i nepoznate civilizacije.

No, bilo kako bilo, Velikokladuški planinari su zatražili podršku i analizu od Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle. A dok čekaju odgovor i otkrivanje misterije o nastanku ovog fenomena – krenuli su u akciju.

Turistička atrakcija

Predsjednik Društva Šefik Sadiković kaže: „Vjerujemo da bi one mogle postati zanimljiva turistička atrakcija ovih prostora. Zato smo organizovali aktivnost i već dva-tri mjeseca uređujemo planinarske staze, prilazne puteve. Na više lokaliteta uklonili smo zemlju, kako bi se vidjelo da se radi o impozantnim predmetima, zbog čega će turisti dolaziti.“

„A, već su počeli. Podigli smo i kugle, da im se može prići, da se mogu vidjeti. Zašto ne iskoristiti ovo kao turistički proizvod? Eto, već su prve grupe turista došle u Zborište. Počeli su planinari iz svih krajeva.“

Vjeruju da će nadležni u općini Velika Kladuša, ali i Turističkoj zajednici Unsko-sanskog kantona te Nacionalnom parku Una imati sluha.

Jer, bilo da su iz legende ili ne – velikokladuške kugle vrijedi vidjeti.

Izvor: Al Jazeera