Jak ‘švicarac’ koči turizam u Davosu

Svjetski ekonomski forum u Davosu okupio je svjetsku političku i korporativnu elitu – na veliko zadovoljstvo tamošnjih hotelijera. Naročito ako se uzme u obzir da je turizam već drugu godinu zaredom u padu, zbog jačanja švajcarskog franka.

Ekipa Al Jazeere posjetila je jedan od historijski najznačajnih hotela u Davosu.

Njemački slikar Ernst Krischner, pisac i nobelovac Thomas Mann, među najpoznatijim su gostima ovog hotela. U drugoj polovini 20. stoljeća ovaj kraj postao je raj za skijaše.

No, u posljednje dvije godine broj turista se značajno smanjio. Krivac za to je, kako objašnjava menadžer Waldhotela Bardhyl Coli, rast švicarskog franka.

“Naravno, ovaj dio Švicarske umnogome zavisi od njemačkih turista, a njima je to bio veliki šok kada su cijene skočile za 40-50 posto. Davos je malo, specifično mjesto, s historijskom pozadinom, ali sigurno je da su vremena znatno teža nego prije pet godina”, kaže on.

Dio smanjenih prihoda zbog rasta švicarske valute kompenzira se dizanjem cijena tokom posljednje sedmice januara, kada u grad dolazi svjetska politička, korporativna i akademska elita. To su dani Svjetskog ekonomskog foruma.

Za noć 2.000 eura

“U većini slučajeva, najveći dio prihoda se odnosi na taj period godine. Tih pet dana čine 25 posto naših godišnjih prihoda. Dakle, to su najprometniji dani”, rekao je Coli.

Najskuplje sobe su, naravno, one na zadnjem spratu. Ova je specifična po tome što, osim luksuznog kupatila, ima i saunu. Noć košta više od 1.000 eura.

No, ima i luksuznijih. Ova soba je specifična po tome što ima najljepši pogled, najluksuznije kupatilo te kamin koji je postavljen u centralnom dijelu sobe.

Noć na ovom krevetu košta gotovo 2.000 eura, uz minimalnu rezervaciju od sedam noćenja. Ako i imate novca da priuštite ovakvu sobu, ipak ćete morati stati u red.

Sobe na petom spratu tokom najprometnijih dana u godini već su rezervirane za naredne tri godine.

Izvor: Al Jazeera