Jako nevrijeme pogodilo i Srbiju i Crnu Goru

Jako nevrijeme, nakon Hrvatske, pogodilo je u četvrtak navečer i veći dio Srbije i jug Crne Gore. 

Obilnijih padalina u Srbiji, praćenih grmljavinom i jakim vjetrom bilo je na području zapadne Srbije, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Kruševca, Kuršumlije i Srijema, rečeno je Tanjugu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZS).

Trenutačno pada jaka kiša na području Obrenovca, a prema radarskim promatranjima, u tom dijelu zemlje pada i tuča, javlja Tanjug. 

Olujni vetar, praćen jakom kišom i grmljavinom, večeras između 21:00 i 22:00 sata zahvatio je Kraljevo i okolinu.

U tom periodu dogodila su se dva manja požara u ugostiteljskim objektima u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, ali su odmah lokalizirani.

“Grom je udario u električne ormare u ta dva objekta, i izazvao kratak spoj. Ali, vatrogasne službe su brzo reagovale, tako da su sprečile da se požar raširi dalje od tih elektro ormara. Na ulicama ima dosta vode, ali nije pričinjena veća šteta”, rekao je Tanjugu Radoica Kočović, načelnik odeljenja za izvanredne situacije u Kraljevu.

Pojačan rad službi u zračnom prometu

U pojedinim dijelovima Kraljeva došlo je do kratkotrajnog nestanka struje, ali su službe Elektrodistribucije to brzo otklonile.

Zbog jakog nevremena pojačan je rad svih službi u zračnom prometu, izjavio je pomoćnik ministra zadužen za zračni promet Zoran Ilić, nakon izvanrednog sastanka na aerodromu “Nikola Tesla” s predstavnicima svih službi iz tog sustava.

Ilić je rekao Tanjugu da se ipak ne očekuju veći problemi u Srbiji zbog nevremena koje je došlo iz Hrvatske, a koja je imala velike probleme u aviosaobraćaju.

On je kazao da je potpredsjednica vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović zbog situacije u Hrvatskoj naložila hitno sazivanje sastanka svih relevantnih subjekata za sigurno odvijanje zračnog prometa.

“Osnovna tema je bila na koji način će se i kod nas odraziti nevreme i ne očekujem da ono bude tako snažno kao što je bilo u Hrvatskoj”, rekao je Ilić, dodajući da će u Srbiji biti nešto blaže.

Upozorenje vozačima

Prema rečima Kočovića, prognoze su da će idućih dana na području Kraljeva pasti oko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

“Putevi Srbije” apelirali su u srijedu navečer na sve sudionike u prometu da voze oprezno na cijelom teritoriju Srbije zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i tučom.

Kako se navodi u priopćenju, vozači bi trebalo da budu posebno oprezni na području Kolubarskog, Mačvanskog, Raškog, Rasinskog, Topličkog i Jablaničkog okruga, zatim na području Srema i Bačke.

Vozači trebaju prilagoditi brzinu kretanja uvjetima na cesti, poštovati ograničenja brzine i postojeću signalizaciju.

Ulice i glavni gradski trg u Herceg Novom poplavljeni su uslijed jakog nevremena koje je oko 17:30 sati zahvatilo hercegnovsku rivijeru.

Poplavljen Herceg Novi

U periodu od 11:00 do 18:00 sati palo je 71 litara kiše po metru kvadratnom, a vjetar je puhao brzinom od 95 kilometara na sat.

Za samo 10 minuta palo je 25 litara kiše po metru kvadratnom, a temperatura je sa 28 stupnjeva, koliko je iznosila u 11:00 sati, pala na 18 stupnjeva celzijusevih, prenosi Srna.

“Ulice i glavni gradski trg su poplavljeni, kao i objekti na rivijeri. Službi zaštite iz minuta u minut stižu pozivi za pomoć”, rekao je šef te službe Branko Mitrović. More je “odnijelo” i barku kod Vojničkih banja.

Kako prenosi Tanjug portal Vijesti, zbog vrlo loših vremenskih uvjeta, Lučka kapetanija Bar u 20:00 sati izdala je zabranu isplovljavanja iz Luke Bar koja će biti na snazi do ujuto.

Iz kapetanije je rečeno da je pomorska vremenska progoza najavila južni i jugoistočni vjetar s udarima do 35 čvorova, sa smirivanjem u jutarnjim satima. Olujno jugo podignulo je kasno poslijepodne more, u barskom zaljevu već od popodnevnih sati nije bilo manjih plovila, a na kupalištima nije bilo ni kupača.

Snažan pljusak, praćen grmljavinom, počeo je u Baru nešto prije 20 sati.

U Crnoj Gori je na snazi tzv. “narandžasti alarm” kao upozorenje na dolazak ciklona.

Kako je priopćeno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, periferija ciklona zahvatit će ovu državu tijekom noći, pa će obilnijih padalina biti na području Boke, primorja i u središnjim predjelima, ali ipak ne kao u zemljama okruženja.

Intenzivniji grmljavinski procesi očekuju se od 22:00 sata i tijekom noći, a padalina će biti i tijekom četvrtka.

Nevrijeme pogodilo i Zagreb

U hercegnovskoj službi spasavanja “JP Stambeno komunalno”, ali i u hercegnovskoj luci, spremni su za eventualne nepogode.

Jako nevrijeme koje je u srijedu ujutro zahvatilo Hrvatsku, na početku jadransko primorje, nije prestajalo ni poslijepodne i ciklon se s područja Kvarnera, uz obilnu kišu, grmljavinu i “pijavice”, premjestio prema unutrašnjosti i jugu zemlje.

Nešto iza 15:00 sati grmljavinsko nevrijeme s jakim vjetrom i kišom zahvatilo je i unutrašnjost Hrvatske.

Vatrogasne ekipe u Zagrebu su izašle na teren zbog brojnih dojava građana, uglavnom zbog popadalih grana i stabala te poplavljenih prostorija.

Zagrebački električni tramvaj (ZET) izvijestio je o otežanom tramvajskom i autobusnom prometu te su moguća preusmjeravanja u javnom prometu, a u policiji su pozvali građane na strpljenje i oprez jer je jaka kiša poplavila dio prometnica.

Poplavljeni objekti

Kako je rečeno Al Jazeeri iz zagrebačkog područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), do 17:00 sati bilo je 300-tinjak intervencija vatrogasaca te djelatnika Elektre i odvodnje.

Stigle su dojave o poplavljenim kućama, podrumima, dvorištima i uredima, a u više od 10 slučajeva radilo se o padu stabala na prometnice.

Dvadeset ekipa zagrebačkih vatrogasaca i navečer ispumpava vodu iz objekata poplavljenih u nevremenu, izvijestio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i dobrovoljnih vatrogasnih društava imali su nakon grmljavinskog nevremena više od 60 intervencija, ispumpavali su vodu i to pretežno u istočnom dijelu grada.

Najjače je bilo pogođeno područje Sesveta i Velike Gorice. Na aerodromu u Velikoj Gorici u pola sata palo je 53 litara kiše po četvornom metru.

Popodne zatvoren zračni promet

Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe rekli su da su, zbog jakog nevremena koje je uzrokovalo navalu oborinskih voda, privremeno prekinuli pružati usluge u zračnoj plovidbi te je oko 15:10 sati zatvoren zračni prostor iznad Republike Hrvatske, prenosi Hina.

Došlo je do prekida napajanja električnom energijom zbog čega je zračni promet preusmjeren prema susjednim kontrolama zračnog prometa. Većina tehničkih sustava sada je osposobljena, a u 16:50 sati HKZP je ponovo počeo pružati usluge, te se očekuje normalizacija zračnog prometa u Hrvatskoj, priopćili su iz HKZP-a.

Na sjevernom Jadranu ponegdje je palo više od 50 litara kiše po četvornom metru, a za 24 sata samo na otoku Silba je palo 217,5 litara kiše, a na Istru čak 294 litre, što je rekordna količina padalina u jednom danu za to područje u srpnju.

Na zadarskom području grmljavinsko nevrijeme, praćeno jakom kišom i olujnim jugom, “spojilo” je nebo sa zemljom, gradske ulice i trgovi za svega nekoliko minuta pretvorili su se u vodopade i jezera, prenose lokalni mediji.

Neke ulice su potpuno poplavljene, a vatrogasci imaju pune ruke posla u crpljenju vode iz poplavljenih prostorija, posebno na otocima zadarskog arhipelaga.

Crveno upozorenje za Liku i Gorski Kotar

U srijedu ujutro je Jadrolinijin brod “Prizna” u Pašmanskom kanalu spasio brodić pod slovenskom zastavom, koji je nekontrolirano plutao nošen olujnim vjetrom, te je uspješno otegljen u luku Biograd.

Meteoalarm je ranije za područje Like i Gorskog Kotara izdao najjače, crveno upozorenje.

U objašnjenju upozorenja na opasne vremenske pojave, navodi se da crvena oznaka znači izuzetno opasno vrijeme i da su na velikom području, u većini slučajeva s opasnošću po život, moguće velike štete, prenose hrvatski mediji.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske je ranije najavio da će se kiša, pljuskovi i grmljavina sa sjevernog Jadrana tokom dana proširiti na cijelu državu.

Hrvatska je danima suočena s vrlo nestabilnim vremenom, pa su najsnažniji pljuskovi zabilježeni na istoku Istre, točnije na području Labina, gdje su pale 72 litre kiše po četvornom metru za sat vremena.

Postupno smirivanje padalina i proljepšanje vremena očekuje se od petka.

Nevrijeme i u BiH

Za područje Bosne i Hercegovine je, također, izdano upozorenje na opasne vremenske prilike, ali slabijeg intenziteta.

Za bihaćko, banjalučko, tuzlansko, mostarsko i trebinjsko područje izdano je narandžasto upozorenje, koje podrazumijeva “opasno vrijeme i neuobičajene vremenske prilike koje mogu prouzročiti štetu i ljudske žrtve”.

“Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državna tijela”, navedeno je u upozorenju.

U ostatku Bosne i Hercegovine proglašen je žuti meteoalarm.

Za vikend stabilnije vrijeme

Na području Bosne i Hercegovine bit će pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a poslije podne su moguće obilnije padaline te lokalno i moguća tuča.

Nevrijeme se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Više padalina očekuje se u Hercegovini, u prosjeku između 20 i 50 litara po metru četvornom, a u Bosni od 10 do 25 litara, potvrđeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu.

Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom očekuje se i u četvrtak, dok je za petak najavljeno pretežno oblačno vrijeme, uz slabije lokalne pljuskove.

Ne očekuje se ljepše vrijeme

Dežurni meteorolog u Odjelu za prognozu i analizu vremena Federalnog hidrometeorološkog zavoda Damir Šantić potvrdio je za Fenu kako se promjenjivo i nestabilno vrijeme s kišom i povremenim pljuskovima u Bosni i Hercegovini očekuje i idućih nekoliko dana.

“Uglavnom nestabilno vrijeme s pljuskovima i grmljavinom je vrijeme koje nas očekuje do vikenda. Za vikend nešto sunčanije, s temeperaturom više od 30 stepeni”, potvrdio je Šantić.

Po prognozama, nestabilno vrijeme očekuje se i prvih 10 dana u kolovozu.

“Ne možemo govoriti da je na vidiku neko stabilnije ljetno vrijeme”, zaključio je Šantić. 

Izvor: Al Jazeera i agencije