Jamal Khashoggi i grupa novinara ličnosti godine magazina ‘Time’

Novinari moraju "prelaziti linije" a to je u društvima kojima upravljaju diktatori smrtonosno (Reuters)

Saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji je ubijen 2. oktobra u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, proglašen je za ličnost godine američkog magazina Time, a tu počasnu titulu dijeli s grupom drugih novinara.

Ličnosti godine njujorškog sedmičnog magazina su ukupno četiri novinara i američki lokalni list Capital Gazette, a za sve njih Time je naveo da su “predstavnici šire borbe bezbroj drugih širom svijeta”, prenosi AP.

Priznanje novinarima lista ‘Capital Gazette’

Za ličnosti godine su, pored Khashoggija, proglašeni i filipinska novinarka Marija Ressa, dva novinara Reutersa iz Mijanmara, koji se trenutno nalaze u zatvoru – Wa Lone i Kyaw Soe Oo, kao i redakcija američkog lokalnog lista Capital Gazette, čijih je pet članova stradalo u napadu 28. juna u Anapolisu, Maryland.

Glavni urednik Timea Edward Felsenthal saopćio je u utorak imena nagrađenih ličnosti godine u emisiji “Today” televizije NBC-a.

Američki magazin je ličnostima 2018. godine proglasio osobu ili grupu ljudi koji su najviše utjecali na vijesti i svijet “nabolje ili najgore” tokom protekle godine.

Izvor: Agencije