Jamal Khashoggi neće biti zaboravljen

Jamal Khashoggi, saudijski novinar, sa boravištem u SAD-u kolumnista Washington Posta, je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra (Reuters)

Prošle su više od tri sedmice od nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija i još ne mogu da vjerujem da je bezosjećajno ubijen.

Saudijska vlada je 20. oktobra konačno priznala da je ubijen u njihovom konzulatu u Istanbulu, u koji je viđen da ulazi 2. oktobra, nakon što su prvobitno poricali da imaju bilo kakve informacije o tome gdje se on nalazi. Ipak i dalje je ostalo mnogo neodgovorenih pitanja, što otežava Jamalovoj porodici i prijateljima da zatvore to poglavlje.

Naprimjer, njegovo tijelo, za koje turske obavještajne službe kažu da je raskomadano od strane 15 saudijskih plaćenika bliskih bližem krugu prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, još nije pronađeno.

Sjećam se svog prvog susreta sa Jamalom, koji je kasnije prerastao u iskren, profesionalan odnos zasnovan na uzajamnom poštovanju i razumijevanju.

U ljeto 2014. primio sam e-mail od njega. Tada je bio generalni direktor informativnog kanala Al-Arab koji još nije bio krenuo sa radom i e-mail je bio ponuda za posao. Sedmicu dana kasnije, bio sam u Bahreinu, gdje je kanal bio baziran, da se vidim s njim.

Topao i prijateljski sastanak

Kada sam ušao u zgradu, pitao sam gdje je Jamalov ured. Pokazali su mi ured koji je više izgledao kao da je pripadao glavnom uredniku nego generalnom direktoru. Njegov sto je bio pretrpan knjigama i novinama. Vrata su bila odškrinuta i nije bilo sekretarice ili asistentice da najavi posjetitelje.

Naš sastanak taj dan bio je topao i prijateljski. Pitao sam Jamala: „Hoće li ovaj kanal biti saudijski sa arapskom agendom ili arapski sa saudijskom?“

Moje pitanje ga je iznenadilo.

„Mi smo saudijski kanal“, odgovorio je, „ali ćemo pokrivati arapsku novinsku agendu sa fokusom na ekonomiji.“

Nastavio mi je pričati o svojoj nedavno objavljenoj knjizi Okupacija saudijskog tržišta i planu da njen sadržaj pretvori u televizijski program. Na kraju sastanka upitao sam JK-a, kako smo ga odmilja zvali, mogu li posuditi novine Al-Hayat s njegovog stola.

„Možeš doći u moj ured svaki dan da uzmeš koje god hoćeš novine“, rekao mi je uz osmijeh.

U toku naredna tri mjeseca, ovaj televizijski kanal počinjao je poprimati svoj oblik.

Vijest o smrti supruge u Ramallahu

Iz Rijada, program posvećen saudijskim pitanjima koji će biti emitovan iz saudijske prijestolnice, odabran je da bude najbolja produkcija novog kanala. Jamal je odabrao mene da vodim ovaj program i poslao me u Rijad da nadzirem sve vezano za to, od studijskog dizajna, sadržaja i treniranja novinara, do pripreme pilot epizoda. Tokom ovog perioda, Jamal nas je posjećivao u sjedištu kompanije u Rijadu i slušao je moje stavove u vezi svega vezanog za program. Također nas je uvjeravao u neminovno pokretanje kanala.

Pet sedmica nakon njegove posjete, primio sam užasavajuće vijesti o smrti moje supruge u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali.

Tokom tog mračnog, neutješnog dana, Jamal je bio na drugom kraju telefonske linije izražavajući svoje saučešće. Uvjeravao me da se on lično pobrinuo da su mi usluge kanala dostupne ako mi bilo šta treba. Njegovo suosjećanje se produžilo na otvoreni dopust s posla i avionske karte za Jordan. Kada sam se vratio na posao nekoliko sedmica kasnije, on me čekao na vratima, zagrlio me i ponovo izrazio svoje saučešće.

Informativni kanal Al-Arab konačno je krenuo sa radom u februaru 2015. godine, ali je zatvoren prvi dan.

Nedugo nakon zatvaranja kanala, fundamentalne promjene su se počele dešavati u Saudijskoj Arabiji, kada je kralj Salman postao novi monarh nakon smrti kralja Abdullaha.

Pod vodstvom kralja Salmana, država je osnažila svoje odnose sa Abu Dhabijem i Kairom. Dinamika unutar kraljevske porodice se također promijenila nakon što je kralj Salman došao na tron, a njegov sin MBS postajao sve utjecajniji.

Ovaj period promjene također je označio početak političke i medijske kampanje protiv Katara, koja je kulminirala blokadom koja je još u toku. Medijska arena u Sadijskoj Arabiji, koja odražava političko okruženje, postala je turbulentnija. Saudijske novine, pune mišljenja koja napadaju Katar i glorificiraju MBS-a.

Komentatori su hvalili otvaranje puta za normalizaciju odnosa sa Izraelom i opisali su revolucije Arapskog proljeća širom regije kao sabotaže namijenjene da destabiliziraju arapske države.

Ovo nije bilo medijsko okruženje s kojim i u kojem je Jamal mogao živjeti. On je posljedično spriječen da razgovara s medijima i čak od korištenja društvenih mreža u svojom domovini. Jamal je osjetio da se omča oko novinara steže i da im više nije dozvoljeno da ostanu neutralni. Tako je on odlučio da napusti svoju državu i nastani se u SAD-u u samonametnutom egzilu.

Analitičar, ali i aktivni govornik

Medijske ispostave koje su objavljivale alternativna mišljenja u regiji i šire tražili su saudijski glas koji će rasvijetliti drugu stranu političkih i domaćih pitanja u Kraljevstvu. Njihov očigledni izbor je bio Jamal Khashoggi.

Kada je došao u SAD, počeo je pisati o tome šta se dešava u Saudijskoj Arabiji u Washington Postu, kao analitičar. On je također postao aktivni govornik, učestvujući u mnogim radionicama i konferencijama koje su organizovali različiti istražni centri.

Tokom ovog perioda, on je snažno odbijao da bude opisan kao disident ili etiketiran kao član opozicije. Bilo mu je stalo da ne uvrijedi direktno nove vladare Saudijske Arabije, ali ipak je kritikovao ponašanje i postupke novog prestolonasljednika jer je vjerovao da njegovi politički potezi nanose štetu Kraljevstvu, njegovom statusu i ulozi u regiji i svijetu.

Susreo sam se s Jamalom u Washingtonu, u aprilu prošle godine sa zajedničkim prijateljem novinarom na ručku. Vodili smo kratku diskusiju tokom koje je Jamal pričao kako je savjetovao princa Alwaleeda bin Talala, vlasnika sada nefunkcionalnog informativnog kanala Al-Arab, da ponovo pokrene ovaj kanal iz Katara. Rekao je da je Alwaleedov izostanak odgovora pripisao saudijskoj internoj politici.

Iskrivljen model religije

Mi smo također pričali i o statusu quo. Jamal je rekao da situacija u Saudijskoj Arabiji nije dozvoljavala novinaru da ostane tih. Umjesto toga, rekao je on, režim je želio da svi novinari lažu i krivotvore činjenice i da vrijeđaju susjede i regionalne saveznike, kao i da promoviraju budalastu politiku koje je provodio MBS.

Jamal je ovo pričao bolnim glasom, jer, iako je on patio zbog novih vladara Saudijske Arabije, i dalje je brinuo o svojoj državi.

Pitao sam ga o tendenciji vodećih saudijskih novinara da oštro kritikuju islamiste u regiji, kao što su egipatska Muslimanska braća, tunižanska stranka Ennahdha i turski AKP. Ovi novinari koji rade u privatnim saudijskim medijskim ispostavama, smatraju se sekularnima i izrazili su svoju podršku za normalizovane odnose sa Izraelom.

„Saudijski režim je radio decenijama da proizvede iskrivljen, uvredljiv i bez poštovanja model religije koji se ne podudara sa ljudskom prirodom ili uslovima vremena“, odgovorio je on.

„Građani su odrasli u ovom kontekstu ali su formirali svoj pogled na svijet zahvaljujući informacionoj revoluciji. Stoga, oni posmatraju saudijski model religije kao prepreku, koja po njima, mora biti uništena kao jedini način da se oslobode od okova svoga društva.“

Naš sastanak se završio i kasnije mi je Jamal poslao poruku na WhatsAppu:

„Drago mi je što sam te sreo“, napisao je on. „Molim te prenesi moje pozdrave našim kolegama, ako ih vidiš.“

Od dana njegovog nestanka, pročitao sam ovu poruku bezbroj puta.

Naslijeđe Jamala Khashoggija će i dalje živjeti i uvijek ćemo ga se sjećati kao novinara za primjer koji je platio najveću cijenu za praktikovanje svoje slobode izražavanja. Svijet neće zaboraviti njegovu užasnu i stravičnu smrt koju je propatio od ruke tiranina odlučnog da „reformiše“ Saudijsku Arabiju u diktaturu bez prostora za disanje za bilo kakvu razliku u mišljenju, a kamoli opozicioni stav.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera