Janković poručio Janši da se povuče

Janša je optužio opoziciju, odnosno Jankovića i socijalne demokrate, da ruše njegovu Vladu (novitalas.com)

Ljubljanski gradonačelnik i predsjednik najjače opozicione stranke Pozitivna Slovenija (PS) Zoran Janković je kritizirao tvrdnje slovenskog premijera Janeza Janše da opozicija stoji iza pokušaja “sabotiranja” mjera za izlazak iz krize, zbog čega sadašnja Vlada “nema alternative” pa neće odstupiti, pozvavši ga da, ako ne može voditi državu, razmisli o ostavci.

Komentirajući izjave koje je Janša iznio u dužem razgovoru za nacionalnu televiziju, Janković je novinarima rekao da je PS u Parlamentu pokazao konstruktivnost prilikom prihvatanja strukturnih reformi, ali da Janša ne zna riješiti krizu, pa prijeti još strožim mjerama štednje ili gubitkom suvereniteta u slučaju da rješavanje krize preuzmu evropske i međunarodne institucije.

“Janši poručujem neka brine za sebe, a ne za alternativu. Neka se povuče ako ne zna voditi državu”, rekao je Janković komentirajući Janšin istup te dodao da bi se “ljudi mogli pobuniti” ako premijer nastavi sa zastrašivanjem i mjerama koje ne daju uspjeh.

‘Rušenje’ reformi

Janša je ranije kazao da je osnovni problem zbog kojeg opozicija preko sindikata želi “srušiti” njegove reforme za izlazak iz krize sporni zakon o saniranju banaka, jer je u njemu i odredba koja ukida dosadašnje rokove zastare za privredni kriminal u bankama.

Time je aludirao na Jankovića, protiv kojega je policija prošlog mjeseca pokrenula opširnu istragu zbog sumnji da je zloupotrijebio funkciju ljubljanskog gradonačelnika, navodno kanalizirajući sredstva banaka prilikom gradnje ljubljanskog sportsko-trgovačkog centra Stožice, građenog privatno-javnim partnerstvom u kompanijama s kojima su povezani on i njegova dva sina.

Janković takve tvrdnje negira.

On je prošle jeseni, na prijevremenim izborima, osvojio najviše glasova sa svojom novoosnovanom strankom PS, ali mu nije uspjelo formirati vladu, pa je kasnije to učinio Janša, koji se u prvom trenutku nakon izbora činio najvećim izbornim gubitnikom.
Janković se kasnije povukao iz Parlamenta, kako bi treći put zaredom konkurirao na izborima za gradonačelnika, što mu je i uspjelo.

Paket od pet zakona

Janšina Vlada je u Parlament poslala paket od pet zakona i mjera za strukturne reforme i finansijsku stabilizaciju, tumačeći da je to jedini način da se izbjegne traženje pomoći međunarodnih finansijskih ustanova.

O zakonu za reformu tržišta rada i zakonu o penzionom osiguranju još se pregovara sa sindikatima, dok su tri druga zakona već potvrđena u Parlamentu, ali su pojedini sindikati počeli prikupljati potpise kako bi se oni poništili na referendumu.

Janša je optužio opoziciju, odnosno Jankovića i socijalne demokrate, da stoje iza takvih “destruktivnih” zahtjeva, čiji je konačni cilj, navodno, rušenje njegove Vlade.

Izvor: Agencije