Janković vodi za gradonačelnika Ljubljane

Glavni grad Ljubljanu, prema izlaznim anketama, ali i prvim neslužbenim rezultatima ponovno će voditi aktualni gradonačelnik Zoran Janković, čija stranka Pozitivna Slovenija, prije dva i pol mjeseca, nije prešla ni izborni prag na izvanrednim parlamentarnim izborima. 

Nakon biranja zastupnika za Europski parlament i nedavnih izvanrednih parlamentarnih izbora, Slovenci su u nedjelju ponovno izašli na birališta, na redovne lokalne izbore.

Građani su birali 212 gradonačelnika i načelnika, te gradske i općinske vijećnike.

Svaki 65. građanin Slovenije kandidirao se za neku funkciju, od mjesta u općinskom vijeću do gradonačelnika. No, interes za glasovanje je bio mnogo manji. 

Biračima izborima nezanimljivi

Miran je život u slovenskoj općini Kostanjevica na Krki. Čak i premiran, kažu mještani. 

Posla za mnoge od 2.400 stanovnika nema, a i oni koji rade imaju za trećinu manju plaću od slovenskog prosjeka, koja je blizu 1.000 eura neto. 

Za boljim životom odlaze u veće gradove. No, vide li oni koji ostaju šansu za promjenu u lokalnim izborima? 

“Da će se nešto promijeniti? Nema šanse. Nije se promijenilo ni nakon parlamentarnih. Sve ostaje isto jer su financije takve kakve jesu. Idem na izbore, ali ne znam što ću izabrati”, kaže mještanka Tatjana Butara.

‘Što više izbora, manji interes’

“Ti izbori su za nas bezveze. Previše je općina. New York, koliki je, ima jednog gradonačelnika, a Slovenija ima više od 200 lokalnih čelnika. Nema tu računice, nema smisla izlaziti na izbore”, smatra Tatjanin sumještanin Iztok Košak.

I aktualni načelnik ove općine, Mojmir Pustoslemšek, priznaje da većina građana uopće nije zainteresirana za lokalne izbore, iako će općinsku blagajnu stanjiti za šest tisuća eura.

“Mi sada idemo po terenu s novim kandidatom, ali malo tko dolazi čuti njegov predizborni program. Očito, što je više izbora, manji je interes građana za njih”, kaže Pustoslemšek.

Slovenci su ove godine na birališta izlazili tri puta. U pet mjeseci birali su zastupnike u Europskom parlamentu, prije dva i pol mjeseca novu Vladu, a sada lokalnu vlast.

“Slovenija u nedjelju bira 212 gradonačelnika i načelnika općina. Za svaku od tih funkcija bore se u prosjeku tri kandidata. A od njih, tek je svaka sedma osoba žena. Uz to, više od 23 tisuće osoba želi postati član gradskog ili općinskog vijeća. Najmlađi kandidat ima 18, a najstariji 90 godina”, izvještava iz Ljubljane reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Lokalnih samouprava, kažu upućeni, za Sloveniju je previše. O smanjenju broja općina, čak i na polovinu, govori se godinama. No, bez konkretnih pomaka. 

Reforma lokalne samouprave na čekanju

“Prošla je Vlada pripremila konkretne aktivnosti za početak tog procesa, no inicijativa je naišla na snažan otpor lokalnih zajednica, tako da se ministar povukao i kasnije predložio novi model reforme lokalne samouprave. Ali tada je došlo do novih parlamentarnih izbora. Dalje će, tako, nastaviti nova Vlada”, kaže Iztok Rakar, profesor na Fakultetu za javnu upravu.

Koliku podršku na lokalnoj razini ima nova Vlada, ovi izbori neće pokazati. Najjača stranka u državi, ona premijera Mire Cerara, postoji tek nekoliko mjeseci pa nije uspjela oformiti lokalne ogranke i ponuditi kandidate.

“Trend u Sloveniji na posljednjih nekoliko izbora je da etablirane stare stranke gube moć na lokalnoj razini. Sve zbog otpora prema politici, razočaranja politikom. Tako da taj proces u Sloveniji još nije stao i ne znamo gdje mu je kraj”, objašnjava unutarnjopolitički novinar Zoran Potić.

Ne zna se ni hoće li Ljubljana, za koju se bori devet kandidata, o gradonačelniku odlučiti u prvom krugu.

A drugi krug lokalnih izbora održava se za dva tjedna.

Izvor: Al Jazeera