Janković želi vrh stranke, ali ne i vladu

Janković tvrdi da kandidaturom za predsjednika želi ojačati stranačku frakciju koja je za 'izvorni program' stranke (EPA)

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković demantirao je nagađanja prema kojima njegova kandidatura za mjesto predsjednika najveće parlamentarne stranke znači destabilizaciju Vlade Slovenije, te vodi u prijevremene izbore.

Janković je novinarima u Parlamentu, gdje je posjetio zastupnike Pozitivne Slovenije, stranke koju je osnovao, a sada je vodi premijerka Alenka Bratušek, rekao da su bez osnove nagađanja kako tim potezom najavljuje ulazak u Vladu Slovenije ili borbu za premijerski položaj.

“Možete li uopće zamisliti da bih ja ulazio u ovu Vladu”, upitao je retorički Janković, budući da najmanje jedna stranka u sadašnjoj koaliciji najavljuje izlazak iz Vlade ako na mjesto predsjednika stranke Pozitivna Slovenija na izbornom kongresu 25. travnja zasjedne Janković, a kandidatura Alenke Bratušek ne uspije.

Želja za jačanjem stranke

Za razliku od Jankovića, koji tvrdi da ne vidi problem u tome da bude predsjednik stranke, a Bratušek i dalje premijerka, ona je izjavila da ne vidi kako bi mogla voditi Vladu ako izgubi izbore u stranci.

Janković tvrdi da kandidaturom želi ojačati stranačku frakciju koja je za “izvorni program” stranke, te da bi se Vlada morala više nego do sada baviti rastom, a ne samo štednjom, i približiti konceptu tehničke vlade.

Ipak, mnogo je nagađanja da je riječ o Jankovićevu pritisku na Vladu kako bi se rasteretio u više kaznenih postupaka koji se protiv njega vode zbog zloporabe službenog položaja i korupcije.

Janković se suprotstavio mišljenjima kako bi njegova pobjeda na kongresu automatski značila raspad Vlade Slovenije i odlazak na prijevremene izbore, rekavši da je to “posljednja mogućnost”, te da osobno ne kalkulira s bilo kakvim političkim scenarijima.

Izvor: Agencije