Janša neće tražiti glasanje o povjerenju

Eskalira kriza Vlade, koja bi uskoro mogla imati podršku samo trećine zastupnika u Parlamentu (Reuters)

Slovenski premijer Janez Janša, čija je Vlada sve slabija, jer je napuštaju dosadašnji koalicijski partneri, ponovio je u srijedu da neće tražiti glasanje o povjerenju Vladi, što bi vjerovatno dovelo do raspisivanja prijevremenih izbora.

“To je napravio moj prethodnik i to smo skupo platili. Danas Slovenija nije u poziciji da to može sebi priuštiti i ja to ne mislim učiniti”, rekao je on na konferenciji za novinare u Metliki, na jugu države, gdje je boravio s članovima Vlade, javlja agencija Hina.

Janša je time podsjetio na situaciju iz 2011. godine, kad je vlada tadašnjeg premijera Boruta Pahora ostala bez većine u Parlamentu, a napustila su je i dva od četiri koalicijska partnera.

Zato je Pahor predložio Parlamentu listu novih ministara, ali je prijedlog odbačen, pa mu je tako bilo izglasano nepovjerenje.

Potrebna stabilnost

Tri mjeseca nakon toga u Sloveniji su po prvi put održani prijevremeni izbori, godinu dana prije završetka redovnog mandata vlade, ali je, zbog tijesnih izbornih rezultata, sadašnji premijer Janša Vladu uspio oformiti tek u februaru, dok je stara u međuvremenu obavljala tekuće poslove.

“Ako smo to onda mogli priuštiti, danas to nismo u stanju”, rekao je Janša, dodavši da država treba stabilnost, a ne nove prijevremene izbore.

Podrška Ceraru

PS, DeSUS i DL podržali su u srijedu Miru Cerara kao mogućeg mandatara za sastav nove vlade, dok su Socijaldemokrate (SD) saopćile da će sačekati da se prvo on izjasni o kandidaturi prije nego što odluče da li će ga podržati, javila je slovenska agencija STA.

Narodna stranka (SLS) je najavila da neće učestvovati u sastavljanju nove vlade.

Janša nije želio komentirati nastojanja ostalih stranaka koje žele da dođe do odlaska Vlade, bilo prijevremenim izborima, bilo formiranjem prelazne projektne vlade.

Cerar odbija mandat

Profesor ustavnog prava Miro Cerar, koji je važio za mogućeg mandatara za sastav nove slovenske vlade, izjavio je da trenutno za to nije spreman, s obzirom da je, kako je rekao, ideja o “projektnoj vladi” nedovoljno podržana među parlamentarnim strankama, prenosi Tanjug.

Poslije razgovora s Alenkom Bratušek, vršiocem dužnosti predsjednika najveće opozicione stranke, Pozitivne Slovenije (PS), Cerar je izjavio da podržava formiranje prelazne “projektne vlade”, ali je dodao da za tako nešto nema dovoljno podrške među strankama u Parlamentu.

SLS i Žerjev napuštaju Vladu

Slovenska narodna stranka (SLS) napustit će koalicionu Vladu i preći u opoziciju, najavio je nakon sastanka Izvršnog odbora stranke njen predsjednik Radovan Žerjav.

Uz Žerjava, koji je ministar privrede, stranka će iz Vlade početkom marta povući i ministra poljoprivrede Franca Bogoviča.

Janšinu Vladu već su napustili ministri Građanske liste (GL), a isti je potez za kraj mjeseca najavio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji predvodi Demokratsku stranku penzionera (DESUS).

Time eskalira kriza slovenske Vlade, koja bi, nešto više od godinu dana nakon formiranja, uskoro mogla imati podršku samo trećine zastupnika u Parlamentu.

O programu za izlazak iz krize i nekim prioritetnim projektima o kojima bi Parlament trebao raspravljati govorit će se i na sastanku s predsjednicima parlamentarnih stranaka, koji je za četvrtak sazvao predsjednik Borut Pahor.

Izvor: Agencije