Janša: O Ljubljanskoj banci u završnoj fazi

Janša: Objašnjenje o isključenju Erjaveca iz pregovora (AP)

Slovenski premijer Janez Janša pojasnio je imenovanje člana svog kabineta pregovaračem za pitanje Ljubljanske banke znakom da se ti pregovori s Hrvatskom, koji su u završnoj fazi, prebacuju na višu razinu.

“Sada se više ne radi o razini ministara vanjskih poslova nego o razini opunomoćenika predsjednika Vlada. To naravno mogu biti i ministri, no ja sam se odlučio da za opumoćenika imenujem državnog tajnika u mom kabinetu Tonu Kajzera”, izjavio je Janša kasno u subotu, javila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Osigurati kontinuitet

U izjavi novinarima u Rogaškoj Slatini, gdje je boravio na proslavi godišnjice svoje stranke, Janša je rekao da se s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, s kojim će se sastati 10. marta, dogovorio za višu razinu pregovora koji su u završnoj fazi.

Svoju odluku da u pregovore s Hrvatskom o pitanju Ljubljanske banke uključi člana svog kabineta umjesto ministra vanjskih poslova Karla Erjavca Janša je protumačio potezom kojim se osigurava kontinuitet u pregovorima, s obzirom na to da Erjavec koji je predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) krajem iduće sedmice izlazi iz Vlade, a njegova stranka napušta vladajuću koaliciju.

“DESUS za iduću sedmicu najavljuje izlazak iz vladajuće koalicije, a s obzirom da je proces u zaključnoj fazi ovim želimo jednostavno osigurati kontinuitet”, rekao je Janša.

Slovenski premijer tvrdi da se na imenovanje člana svog kabineta za pregovarača o Ljubljanskoj banci odlučio zato jer je od hrvatskih predstavnika prilikom svakog susreta dobivao pitanja o ministru vanjskih poslova Erjavcu kao pregovaraču, s obzirom na njegove česte izjave o odlasku iz Vlade.

To je prema Janšinim riječima u pregovorima predstavljalo smetnju.

Kredibilitet pregovora

Janša je ustvrdio da se zapravo ne radi o oduzimanju ovlaštenja Erjavcu, kako su potez kritizirali neki pravnici s obzirom na to da je Erjavec još uvijek ministar i član vlade, a premijer nije parlamentu predložio njegovo smjenjivanje.

“To nije slučaj oduzimanja ovlasti ministru. Svaki predstavnik države koji se susreće s izaslanstvom druge države u razgovorima od sadržajnog značaja treba za to imati posebno stajalište, odnosno odobrenje svoje Vlade”, rekao je Janša, dodajući da je od hrvatske strane u tom smislu dobivao pitanja o Erjavčevom pregovaračkom statusu s obzirom na njegove najave o napuštanju Vlade, te da se imenovanjem Kajzera za slovenskog pregovarača osiguravaju kontinuitet i kredibilnost pregovora.

Izvor: Agencije