Janša poziva na koaliciju bez stranaka iz tehničke vlade

Janez Janša
Prijedlog ustavne tužbe podnijeli su parlamentarni zastupnici SDS-a Janeza Janše i SNS-a Zmage Jelinčiča (EPA)

Relativni pobednik slovenačkih parlamentarnih izbora Janez Janša pozvao je na stvaranje potencijalne koalicije stranaka desnice i centra, bez tri stranke koje učestvuju u sadašnjoj tehničkoj Vladi Mire Cerara.

“Otvoreni razvojni i strukturni problemi Slovenije naglašavaju potrebu saradnje stranaka koje nisu učestvovale u upravljanju državom u razdoblju 2014-18”, navedeno je u saopštenju iz Janšine Slovenske demokratske stranke, nakon što se Janša susreo sa Matejem Toninom, predsednikom demohrišćanske Nove Slovenije.

U saopštenju se navodi da bi prednost u formiranju buduće koalicije trebalo da dobiju dve najveće stranke u novom sazivu parlamenta – Janšin SDS i Lista Marjana Šareca.

Niko neće s liderom SDS-a

Janša u tom smislu idućih dana namerava da nastavi pregovore sa Toninovim poslanicima.

U potencijalnoj mogućoj koaliciji te bi tri stranke imale 45 poslanika, od ukupno 90, koliko broji slovenački Parlament, a trebala bi im podrška najmanje još jedne stranke.

Isključivši “trojku” u sadašnjoj tehničkoj Vladi, to bi značilo da bi nova mešovita koalicija trebalo da  uključi ili Slovensku nacionalnu stranku Zmage Jelinčiča, ili Stranku bivše premijerke Alenke Bratušek, ili Levicu Luke Meseca.

Posljednje dve stranke do sada su energično odbijale svaku moguću saradnju sa Janšom.

Janša je nekadašnju vladu premijerke Bratušek nazivao svojedobno “najgorom slovenačkom vladom ikada”, dok su njegova i Mesecova stranka inkompatibilne.

Janša je za povećanje investicija u bezbednost i vojsku, Mesec za veliko rezanje odbrambenih troškova i referendum na kojem bi se Slovenci odlučivali o članstvu u NATO savezu, a problem su i izraženi personalni animoziteti između više njih.

Rok za konsultacije 23. juli

Da isključuje mogućnost saradnje sa Janšom do sada je uglavnom isticao i Šarec, koji paralelno pokušava da okupi potencijalnu koaliciju centra i ljevice, ali do sada u tome nije uspeo.

Predsednik Borut Pahor u četvrtak će, nakon nedelju dana, opet primiti Janšu, od koga očekuje jasan odgovor hoće li prihvatiti mandat za sastavljanje vlade ili ne.

U slučaju da se stvar do 23. jula ne raščisti, Slovenija će ući u drugi krug izbora kandidata za predsednika vlade, sa još kraćim rokovima za političke konsultacije i eventualno imenovanje premijera.

Izvor: Agencije