Janša preuzima poslove ministra finansija

Privremeno prebacivanje dužnosti ministara koji su dali ostavke na druge članove Vlade može trajati najviše tri mjeseca (AFP)

Slovenski premijer Janez Janša izvijestio je članove Vlade i Parlament da će uz svoje redovne dužnosti do daljnjeg privremeno obavljati i poslove ministra finansija, dok će ministar za prostor i infrastrukturu Zvone Černač preuzeti i poslove ministra za javnu upravu.

Takvu je odluku Janša donio jer je stranka Građanska lista (GL) napustila vladajuću koaliciju i prešla u opoziciju, a ministar finansija Janez Šušteršič i ministar za javnu upravu Senko Pličanič kao članovi te stranke dali ostavke na svoje dužnosti u Vladi.

Slovenski stručnjaci za ustavno pravo većinom se slažu s tumačenjem da privremeno prebacivanje dužnosti ministara koji su dali ostavke na druge članove Vlade može trajati najviše tri mjeseca. To izvode iz ustavne odredbe da Vlada može djelovati do tri mjeseca i ako nema sve ministre.

Iako to ustavno pravilo važi na početku mandata, interpretacija da se može primijeniti i na slučajeve smjene i odlaska ministara tokom mandata prihvaćena je 2011. godine, u vrijeme krize tadašnje Pahorove vlade.

Odlazak ministara

Nakon što su ga napustile dvije stranke zajedno sa svojim ministrima, tadašnji premijer Pahor tri mjeseca je vodio i poslove ministra za javnu upravu, a ostale ministarske funkcije privremeno je povjerio preostalim kolegama u Vladi.

Kad je nakon tri mjeseca Parlamentu predložio listu novih ministara, Parlament je nije potvrdio, čime je Pahoru izglasano nepovjerenje, te su raspisani prijevremeni izbori.

Janša je nedavno priznao da sa koalicijskom krizom iz 2011. i teškoćama njegove vlastite Vlade postoje neke analogije, ali je dodao da je njegova Vlada, za razliku od Pahorove, uspješna. Uz to, Janša je više puta ponovio da ne razmišlja o ostavci i da bi situacija nakon mogućeg pada Vlade bila još gora za stanje u državi.

Za kraj februara i početak marta odlazak iz Janšine koalicije i Vlade najavljuju još Demokratska stranka penzionera (DESUS) te Slovenska narodna stranka (SLS) i svi njihovi ministri.

Ako do toga dođe, vlada Janeza Janše sa samo polovinom ministara teško bi mogla funkcionirati, a još teže predlagati zakonska rješenja, jer bi u Parlamentu s 90 mjesta imala sigurnu podršku samo 30 zastupnika iz Slovenske demokratske stranke i kršćansko-demokratske stranke Nova Slovenija (NSI).

Izvor: Agencije