Janša: Uskoro rješenje za Ljubljansku banku

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je, prilikom dolaska na samit Evropskog vijeća u Briselu, da će razgovarati s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem o Ljubljanskoj banci.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njen slovenski kolega Karl Erjavec u srijedu su, nakon gotovo šest sati pregovora u Otočcu na Krki, postigli dogovor o prijedlogu rješenja problema Ljubljanske banke.

Prema njihovim riječima, prijedlog se sastoji od nekoliko podvarijanti, a detalje ne žele iznositi dok ga ne predstave Milanoviću i Janši.

Šta su dogovorili Pusić i Erjavec, nisu željeli komentirati ni njihovi šefovi.

Reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, koja se javila iz Brisela, rekla je kako je Janša kazao da će u četvrtak i petak razgovarati s Milanovićem, jer do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju vidi puno prepreka, ali i smatra da će one biti savladane u narednih nekoliko sedmica ili mjeseci.

‘Dan D’

“Kada su Pusić i Erjavec bili posljednji put u Briselu, rekli su da bi drugi mjesec mogao biti ‘dan D’, kada bi došli do konačnog rješenja. Janša danas govori o svladavanju prepreka u nekoliko tjedana ili mjeseci”, kazala je Drlja.

Ranije u četvrtak, Slovenija je bila glavna tema u hrvatskom Saboru.


Katarina Drlja uživo iz Brisela

Poslanici su željeli saznati sadržaj dogovora o Ljubljanskoj banci, no ministrica Pusić nije ga otkrila.

Dvije strane su postigle dogovor u vezi sa takozvanom vezanom štednjom, odnosno novcem koji je štedišama Ljubljanske banke isplatila hrvatska država.

Rješenje tog problema uslov je da Slovenija počne postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

Na brojna pitanja saborskih zastupnika o postignutom dogovoru, Pusić je odgovorila:

“Nema apsolutno sumnje da ćemo mi sadržaj tog prijedloga iznijeti, ali ne prije nego što dobijemo odgovor sa slovenske strane, što oni o tome misle. Jer bez neke vrste fair playa, mislim da dogovora nema”.

Ne bude li dogovora, bit će problema. U pitanje će doći ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom Parlamentu. Prihvate li obje vlade dogovoreni prijedlog rješenja, ratifikacija će biti obavljena početkom marta.

“Prijedlog koji nikome ne šteti, koji je u našem interesu, koji rješava i jednu vrstu pat pozicije u kojoj se našla Slovenija i koji je izdržljiv. Zato sam bez daljnjega spremna snositi odgovornost”, rekla je Pusić.

Novi sastanak Pusić i Erjavca zakazan je za 19. februar u Zagrebu.

Izvor: Al Jazeera