Janukovič osuđen na 13 godina zatvora, kriv za izdaju

Janukoviču se sudilo po više tačaka u odsustvu, jer se nalazi u Rusiji (Arhiva)

Sud u Kijevu osudio je bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča na 13 godina zatvora u odsustvu nakon što ga je prethodno proglasio krivim za izdaju zemlje.

Izričući presudu, sudija je zaključio da ne postoji dovoljno dokaza da je Janukovič kriv po tački optužnice koja se odnosi na pokušaj izmjena granica zemlje, prenosi Tanjug.

Istovremeno je zaključio da je Janukovič kriv za izdaju velikih razmjera i saučesništvo u vođenju agresivnog rata, prenijela je agencija TASS.

Janukoviču se sudilo po više tačaka u odsustvu jer je trenutno u Rusiji.

Na Regionalnom sudu Obolon u Kijevu rano jutros održano je ročište, kojem Janukovič nije prisustvovao.

Sudija Vladislav Devjatko kao dokaz je pročitao Janukovičevo pismo, koje je 2014. tokom nereda u Kijevu poslao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sa zahtjevom da vojno intervenira u Ukrajini.

“Janukovič je tim pozivom pomogao Rusiji da razorno djeluje prema Ukrajini”, rekao je Devjatko, te dodao da je zbog toga proglašen krivim za izdaju države.

Održano 89 ročišta

U Kijevu su 21. novembra 2013. počeli protesti koji su trajali tri mjeseca, a kulminirali su sukobima u kojima je živote izgubilo više od 100 nenaoružanih osoba i 20-ak policajaca koji su osiguravali skup.

Janukovič je tokom nereda pobjegao u Rusiju, a 4. maja 2017. protiv njega je u Ukrajini pokrenut sudski proces u kojem se tereti za izdaju države, odnosno pružanje pomoći u napadima na Ukrajinu s namjerom promjene granica te zemlje.

Od početka sudskog procesa održano je 89 ročišta. Iako je uredno dobijao pozive za suđenje, Janukovič se odbio odazvati sudu čak i putem videokonferencije.

Izvor: Agencije