Oglasi

Japan će imenovati posebnog ambasadora za Balkan

Tokio namjerava identificirati ključna područja na putu balkanskih država prema Evropskoj uniji.
Japanske vlasti najavljuju dolazak brojnih investitora u SrbijuDimitrije Goll / Tanjug

Službeni Tokio odlučio je imenovati specijalnog veleposlanika koji će biti zadužen za države zapadnog Balkana, a koje su na putu prema Europskoj uniji, najavljeno je tokom posjeta japanskog premijera Shinzoa Abea Beogradu.

"Službeno, veleposlanik još nije imenovan. On će imati sjedište u Tokiju i bit će shuttle-ambassador. Očekujem da će u idućih nekoliko mjeseci biti poznato tko će to biti", rekao je šef Odjela za medije i javnu diplomaciju japanskog Ministarstva vanjskih poslova Norio Maruyama.

Na pitanje Tanjuga što će točno biti zadatak veleposlanika na ekonomskom planu, Maruyama kaže da je njegov glavni zadatak identificirati područja u kojima Japan može pomoći i da se potom pošalju eksperti.

"Japan ima znanje i kapacitete. Samo treba utvrditi koja su to područja i što je kojoj zemlji potrebno, koji projekti. Smatramo da jugoistočna Europa ima veliki ekonomski potencijal", rekao je Maruyama.

Shinzo Abe za čvršće veze

Premijer Japana Shinzo Abe iznio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću japansku inicijativu za uspostavljanje čvršćih veza s regijom.

Maruyama je istaknuo da, konkretno Srbija, ima visokokvalitetnu radnu snagu, što je vrlo važno za japanske investitore i gospodarstvenike.

U tom kontekstu, ukazao je da je u sastavu japanskog izaslanstva, koje je u Beogradu predvodio premijer Abe, veliki broj velikih kompanija, ali ima i manjih start-up kompanija.

Među njima su Mitsubishi, Sumimoto, Fukuyama Transporting, Japan Tobacco i druge.

Maruyama je, također, precizirao da Japan snažno podržava opredjeljenje zemalja zapadnog Balkana za članstvo u EU, a da japanska inicijativa treba biti doprinos socijalnim i ekonomskim reformama u regiji, neophodnim na putu ka Uniji.

"Želimo snažnu Europu, zasnovanu na vrijednostima koje dijelimo, a to su demokracija, vladavina zakona, sloboda izražavanja", naveo je, primijetivši da su te "vrijednosti sada pred velikim izazovima".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.