Japan kreće u obračun s jakuzama

Prema novim japanskim zakonima, obični građani koji posluju sa kriminalnim grupama, osim krivičnog gonjenja, mogu da budu javno prozvani i osramoćeni.

Cilj novih mjera je slabljenje kriminalne grupe poznate kao Jakuze. Međutim, to bi moglo da izazove i dodatne probleme.

U tajanstvenom svijetu Jakuza, u srcu četvrti crvenih fenjera širom Japana. spremaju se promjene kakvih godinama nije bilo.

A u centru priče je ova osoba – Shinobu Tsukasa, šef najvećeg kriminalnog sindikata u Japanu Jamaguči-gumi. Ovdje je prikazan kako izlazi iz zatvora prije nekoliko godina.

Stvaranje frakcija

Nezadovoljna načinom na koji vodi organizaciju, protivnička frakcija navodno se odlučila odvojiti.

Pisac Atsushi Mizoguchi proučava Jakuze više od 40 godina.

Kaže da bi odvajanje jedne grupe moglo imati veliki utjecaj i na druge, s obzirom na sukobe koji trenutno vladaju u japanskom podzemlju.

“Utjecaj Jakuza na japansku politiku i ekonomiju sve je slabiji. Zbog toga i dolazi do trzavica i podjela. Postoji opasnost da bi uskoro između bandi moglo doći do rata za teritoriju”, pojašnjava Mizoguchi.

Dio problema je veza između organizovanog kriminala i ekonomije Japana.

Kažnjavanje kompanija

“Jakuze uvelike zavise od stanja u japanskoj ekonomiji i na vrhuncu moći bile su u vrijeme ekonomskog uspona, tokom ‘80-ih. Proteklih godina zavladala je kriza i broj članova Jakuza pao je na rekordno niskih 60.000. A zakoni uvedeni na lokalnom nivou samo će im dodatno otežati poslovanje”, izvještava Rob McBride, reporter Al Jazeere.

Svaka kompanija za koju se otkrije da posluje s kriminalnim bandama sada može biti krivično gonjena i – javno prozvana, što je za Japance velika sramota. Dio je to širih napora vlasti da se obračuna s bandama.

Ali Mizoguchi kaže da je i ranije bilo sličnih, neuspjelih pokušaja.

“Policija od ‘65. najavljuje da će uništiti Jamaguči-gumi. Činjenica da i danas postoje, te da su najjači kriminalni sindikat u zemlji, pokazuje koliko su policijske metode neučinkovite”, ističe on.

I pokazuje da, uprkos svim problemima, Jakuze znaju kako preživjeti.

Izvor: Al Jazeera