Japan odbio platiti članarinu za UNESCO

Ministar vanjskih poslova Japana Fumio Kishida odbio je da kaže da li je taj potez uslijedio kao reakcija na UNESCO-ovu odluku o kineskim dokumentima (Reuters)

Japan je uskratio uplatu članarine Agenciji za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ujedinjenim nacijama (UNESCO), uz obrazloženje da želi da se uvjeri da ta organizacija funkcioniše propisno.

Ovaj potez japanske vlade lokalni mediji ocjenjuju kao protest protiv uvrštavanja kineskih dokumenata o masakru u Nankingu na listu svjetske baštine.

Ministar vanjskih poslova Japana Fumio Kishida potvrdio je da je država uskratila plaćanje članarine u vrijednosti oko 40 miliona dolara ove godine. On je odbio da kaže da li je taj potez uslijedio kao reakcija na UNESCO-ovu odluku o kineskim dokumentima.

Japan godinama odbija kineske navode o tome da su japanski vojnici počinili masakr nad kineskim stanovnicima 1937. godine. Kina tvrdi da je u tom masakru poginulo više od 300.000 ljudi, dok Japan tvrdi da je taj broj daleko manji, dok neki potpuno poriču da se masakr dogodio.

Drugi najveći donator UNESCO-u

Japan obezbjeđuje 9,7 posto budžeta UNESO-u i drugi je najveći donator posle SAD, koje učestvuju u budžetu sa 22 posto. Vashington je suspendovao svoju članarinu od 2011. godine, kad je Palestina počela da učestvuje u radu UNESCO.

Izrael je jučer prekinuo saradnju sa UNESCO-m, dan nakon što je agencija za očuvanje kulturne baštine pri Ujedinjenim nacijama usvojila Nacrt rezolucije koji Izraleci vide kao poricanje dubokih, historijskih veza Jevreja sa svetim oblastima Jerusalima.

UNESCO-ov Nacrt rezolucije, koji su predložile arapske države, sadrži samo islamske nazive za brda na kojima se nalaze i jevrejska i muslimanska svetišta, među kojima je i Zapadni zid – ostatak biblijskog hrama, najsvetijeg mjesta na kojem je Jevreji mole.

Izvor: Agencije