Japan odobrio novi paket stimulativnih mjera

Vlada premijera Yoshihika Node odobrila je paket pomoći koji je dvostruko viši od onog odobrenog u oktobru (Reuters)

Vlada Japana je u petak odobrila novi stimulativni paket od 10,7 milijardi dolara za pomoć posustaloj domaćoj ekonomiji, samo nekoliko sedmica prije izbora za koje vladajuća partija očekuje da će izgubiti, prenosi Tanjug.

Novi izdaci od 880 milijardi jena (10,7 milijardi dolara) su više nego dvostruko veći od paketa odobrenog u oktobru, prenijela je agencija Down Jones.

Cilj novog stimulusa je podsticanje ekonomskog rasta u raznim sektorima, uključujući zdravstvo i poljoprivredu, kao i provođenje javnih radova poslije prošlogodišnjeg katastrofalnog zemljotresa.

Obilno trošenje

Ispitivanje javnog mnijenja je pokazalo da će na predstojećim izborima 16. decembra premijer Japana Yoshihiko Noda i njegova Demokratska partija izgubiti u korist glavnog opozicionog lidera Shinzo Abea, koji predvodi Liberalnu demokratsku partiju.

Abe je obećao da će, ako pobijedi, obilno trošiti na javne radove i pozvao Banku Japana (BOJ) da pokrene mjere agresivnog monetarnog labavljenja radi podsticanja ekonomskog rasta.

BOJ je u proteklih nekoliko mjeseci dva puta provodio monetarno labavljenje kako bi pratio mjere vlasti SAD-a i Evropske unije (EU) za sprečavanje usporavanja rasta svojih ekonomija.

Izvor: Agencije