Japan ohrabruje majke da se vrate na posao

Vlada Japana pokušava ohrabriti žene da se nakon trudničkog bolovanja vrate na posao. Ovom mjerom premijer Shinzo Abe želi povećati privrednu aktivnost u zemlji. Međutim, mnogi Japanci smatraju da se ona kosi sa tradicijom.

Vodeći salon za uljepšavanje noktiju u svom dnevnom boravku, Nobuko Ohyama misli da je pronašla idealnu profesiju.

Može zarađivati za život dok odgaja sina. Većina njenih mušterija su zaposlene majke koje mogu dovesti i djecu.

“Željela sam raditi, ali i odgajati svoje dijete, a ovaj salon je najbolji način za to“, kaže ona.

Druge zaposlene majke morale su pronaći vlastita rješenja.

Nedjeljom poslijepodne žene koje su napustile posao da bi rodile prisustvuju kursu koji bi im trebao pomoći da se vrate na iste pozicije u kompaniji.

“Japan ima najveću nejednakost u zaradama muškaraca i žena, a žene koje uzmu porodiljno su u najgorem položaju”, tvrdi Saori Osu, zaposlena majka na Univerzitetu u Tokiju.

Manjak vrtića širom Japana

Društvo koje se suočava sa sve starijom populacijom treba što više žena u ukupnoj radnoj snazi ako želi oživjeti ekonomiju. Zbog toga je prioritet Vlade borba protiv kulture diskriminacije.

“Divno bi bilo kada te niko ne bi pitao zašto radiš, jer japanska tradicija nalaže da žene ostaju kod kuće i brinu se o djeci. To se polako mijenja, ali društvene okolnosti često ne prate ovaj trend“, kaže Mitsuko Ishii, socijalni analitičar.

Takozvana politika “womenomicsa” zvuči dobro u teoriji, ali je prati manjak vrtića širom Japana. A ni njihova cijena ne ide u prilog povratku žena na posao.

Hiroki Komazaki je pionir na polju dječije njege. Njegova neprofitna organizacija ima 13 vrtića u Tokiju, a on je postao savjetnik Vlade koja pokušava otvoriti još takvih ustanova.

“Gospodin Abe je prvi premijer koji nešto radi na poboljšanju radnih uvjeta za žene. Mnogi su o tome ranije govorili, ali on preduzima konkretnu akciju.”

Zaposlene majke čekaju da vide hoće li novi program Vlade zaista i donijeti stvarnu promjenu njihovog statusa u modernom Japanu.

Izvor: Al Jazeera