Japan ‘osvaja’ Evropu, Italija ruši euro

Morgan Stanley već 30 godina u decembru objavljuje spisak makroekonomskih događaja koji mogu začuditi učesnike na tržištu i uznemiriti ih (AP)

Američka investiciona banka Morgan Stanley sastavila je spisak mogućih “makroiznenađenja” u 2013. godini, među kojima su da će Banka Japana “osvojiti” Evropu kupovinom Vladinih obveznica problematičnih zemalja, da će izbori u Italiji uništiti euro, a kineske vlasti ugušiti ekonomiju sopstvenim rukama, dok će Rusija težiti ka ponovnom uspostavljanju Sovjetskog saveza.

To je tek nekoliko događaja koji će u sljedećoj godini promijeniti tok historije i izazvati kod mnogih investitora srčane napade, ukazali su analitičari te banke.

Morgan Stanley, koji već 30 godina u decembru objavljuje spisak makroekonomskih događaja koji mogu začuditi učesnike na tržištu i uznemiriti ih, ocjenjuje kako je vjerovatnoća da se oni obistine 50 posto.

Prema scenariju za iduću godinu, rast svjetske ekonomije će ostati u “zoni sumraka” – negdje između početka stabilnog rasta i mogućnosti ponovnog pada u recesiju, objavljeno je na internetskoj strani Finmarket.ru.

Problem inflacije u svjetskoj ekonomiji je iščezao, mada brzo uspostavljanje ekonomskog rasta u SAD-u i Kini, šokovi na tržištu prehrambenih proizvoda ili znatan rast aktiva centralnih banaka mogu dovesti do skoka stvarne i očekivane inflacije.

Regulatori u tom slučaju neće riskirati i preduzimati bilo kakve ozbiljne mjere radi zaustavljanja rasta cijena u svijetu, s obzirom na znatnu krhkost svjetskog finansijskog sistema i zavisnost od niskih kamatnih stopa, prenosi Tanjug.

Pšenica uzrok nemira

Centralne banke će, najvjerovatnije, ignorirati inflatorne skokove ili će sasvim odustati od svojih ciljeva za inflaciju.

Rast cijena pšenice će dovesti do novih nemira i pobuna, prognoziraju analitičari Morgan Stanleya.

Američki političari neće se uspjeti dogovoriti o smanjenju budžetskog deficita i SAD će na početku 2013. godine početi padati niz “fiskalnu liticu”.

Reakcija tržišta će, međutim, primorati demokrate i republikance da brzo postignu sporazum, nakon čega će ekonomsko povjerenje odmah početi rasti, kao i investiciona aktivnost, a situacija na tržištu rada će se, također, ubrzano popraviti.

Banka Japana će početi agresivnu borbu protiv jačanja kursa jena, a dio te strategije će biti kupovina obveznica članica eurozone kako bi se snizio kurs jena prije nego što Evropska centralna banka (ECB) počne s realizacijom svog programa kupovine obligacija problematičnih zemalja.

Japanska centralna banka će, dok ECB bude čekala da Španija zatraži pomoć iz antikriznog fonda ESM, kupovati obveznice tog fonda i visokoprinosne obligacije zemalja centralne Evrope i postati glavni kreditor eurozone.

Rim pokretač nove krize

Kampanja pred prijevremene izbore u Italiji, koji će vjerovatno biti održani u februaru, odvija se uz žestoke kritike mjera stroge budžetske štednje, što plaši investitore, koji strahuju da bi ta zemlja mogla napustiti euro.

Prema scenariju Morgan Stanleyja, panika na tržištu primorava Italiju da se obrati za pomoć iz spasilačkog fonda eurozone i kao rezultat Italija, a ne Španija, daje znak za početak programa ECB-a za kupovinu obveznica.

Za investitore će, međutim, ta odluka stići prekasno, oni će rasprodavati euro i vrijednosne papire rubnih članica eurozone.
Italija će na taj način biti pokretač nove krize.

Investitori će naći novi razlog za brigu, s obzirom na to da su se već navikli na misao da će Grčka u doglednoj budućnosti ostati u eurozoni i počinju strahovati od izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Kad je riječ o Kini, procjenjuju analitičari Morgan Stanleyja, vlasti te zemlje će, neočekivano za sve, odlučiti u ranom stadiju ekonomskog oporavka preduzeti šok terapiju i snažno pooštriti finansijske uslove u zemlji, što će dovesti do zamrzavanja likvidnosti u bankarskom sistemu, oštrog ograničavanja kreditiranja i otpočinjanja serije bankrotstava zbog nemogućnosti vraćanja kredita.

Brazil nastavlja rast

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff će nastaviti s ispunjavanjem obećanja za realizaciju ambicioznog programa izgradnje infrastrukture u šestoj po veličini ekonomiji na svijetu, što će dovesti do porasta investiranja u tu zemlju, kao i do snažnog jačanja njene valute reala.

Predsjednik Vladimir Putin u Rusiji uspješno mami Ukrajinu u euroazijsku carinsku uniju u zamjenu za povoljne isporuke ruskih energenata.

Vrata EU-a za ukrajinske vlasti se zatvaraju, budući da je nemoguće istovremeno biti član obiju struktura.

Lideri postsovjetskog prostora – Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan – opet su zajedno.

Uklanjanje trgovinskih i investicionih barijera dovodi do snažnog skoka ekonomskog rasta u tom regionu.

Kursevi ukrajinske grivne i bjeloruske rublje se u tako povoljnoj klimi stabiliziraju, predviđa scenario banke Morgan Stanley za 2013. godinu.

Izvor: Agencije