Japan podigao borbene avione zbog Kine

Kineski avion se okrenuo i vratio prema Kini nakon što su japanski vojni avioni uzletjeli (Reuters)

Japan je u četvrtak podigao borbene avione da presretnu i otjeraju avion kineskih vlasti koji je letio ka spornim otocima u Istočnom kineskom moru, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Predstavnik ministarstva je rekao da avion Y-12 na elisni pogon nije ušao u zračni prostor iznad otoka koje kontrolira Tokio i zove Senkaku, a Peking tvrdi da su njegova i naziva ih Diaoyu.

Kineski avion se okrenuo i vratio prema Kini nakon što su japanski vojni avioni uzletjeli, rekao je predstavnik ministarstva ne dajući druge detalje, prenosi agencija AFP.

Incident se dogodio u isto vrijeme kada su u četvrtak tri kineska vladina broda za pomorsko nadgledanje uplovila u teritorijalne vode oko otoka, saopćila je japanska obalska straža.

Navedeno je da su brodovi uplovili u vode oko otočića Uocuri i da su se zadržala u njima oko dva sata.

Rizici od incidenata

Kineski vladini brodovi, ali ne i vojni, redovno patroliraju tim vodama posljednjih mjeseci, kako bi, prema mišljenju posmatrača, stvorili utisak „novog normalnog stanja“ u kome Tokio nema efikasnu kontrolu nad arhipelagom.

Kineski izviđački avioni također su ušli u prostor iznad otoka u decembru, što je navelo Tokio da podigne borbene avione i pošalje ih da presretnu kineske letjelice.

Od tada su obje države slale vojne avione u tu zonu i u najmanje jednom slučaju oni su se međusobno pratili, ali nije došlo do incidenata.

Analitičari, međutim, ukazuju da pojačanje retorike i sve učestalija konfrontacija na moru i zraku povećava rizike slučajnih oružanih incidenata.

Izvor: Agencije