Japan pretvara odbrambene snage u vojsku

Blizu obale Californije, počela je velika vojna vježba u kojoj učestvuju jedinice Japanskih odbrambenih snaga.

Vojnici vježbaju kako zauzeti i odbraniti otoke na otvorenom moru, a povod vježbe je aktuelni teritorijalni spor između Japana i Kine. Dopisniku Al Jazeere Steveu Chaou odobren je ekskluzivni pristup jednoj od elitnih japanskih jedinica.

Japanci se decenijama drže ideje da je njihova država pacifistička. Ustav „Zemlje izlazećeg sunca“ zabranjuje formiranje vojske i nije bitno što imaju odbrambene snage koje izgledaju kao standardna vojska jer su njihovi pripadnici godinama uglavnom djelovali u sjeni.

Ali, sve to se mijenja…

Al Jazeera je prvi međunarodni medij pozvan da prisustvuje vježbi Prve padobranske brigade, elitne jedinice Japanskih odbrambenih snaga.

Premijerski prijedlog

Poziv je uslijedio nakon što je japanski premijer Shinzo Abe predložio promjenu imena, čime bi, u suštini, postojeće snage bile priznate kao vojska.

Visoki oficiri pozdravili su prijedlog.

Iz naše perspektive, ovo jeste vojna organizacija. U tom smislu, bili bi presretni kad bi bili priznati kao državna vojska“, kaže Tadao Maeda, komandant Prve padobranske brigade.

Razlog da se baš sada raspravlja o promjeni imena su sve agresivniji potezi Kine u vezi sa spornim otocima u Istočnom kineskom moru.

Gotovo svakodnevno, japanski borbeni piloti presreću kineske mlazne ili avione za nadzor na nebu iznad otoka, navodi Al Jazeerin novinar Chao koji je boravio u zračnoj bazi Naha na Okinavi.

„Za Japanske odbrambene snage, ovo su prve linije fronta. Kako bi ste imali potpuniju sliku, reći ću da su, prije četiri godine, samo 38 puta reagirali na ulazak kineskih aviona u japanski zračni prostor, a prošle godine – 306 puta“, kaže on.

Faktori nestabilnosti

Čovjek zadužen za odbranu države kaže da bi promjena imena oslobodila japanske snage od ustavnih ograničenja, koja ih sprečavaju da dovoljno brzo reagiraju ili prvi napadnu u slučaju prijetnji.

„Pogledajte faktore koji izazivaju nestabilnost oko nas. Kina, recimo, svake godine povećava vojne troškove za više od deset posto. Zbog naoružanja koje sada imaju, postali su značajna vojna sila“, ističe načelnik vojnog štaba Shigeru Iwasaki.

No, kritičari strahuju da bi aktuelni japanski lideri, poznati po tvrdolinijaškom nacionalizmu, mogli otići predaleko.

U Drugom svjetskom ratu, japanska vojska počinila je brojna zvjerstva, kao što je masakr stotina hiljada ljudi u gradu Nankingu.

„Kad pogledate lica onih koji su trenutno na vlasti, jasno je da postoji opasnost da će vojska za političare postati prioritet i da će početi kulturu militarizma“, smatra vojni analitičar Setsu Kobayashi.

Pripadnici Japanskih odbrambenih snaga zaklinju se da nikad neće ponoviti greške iz prošlosti i poručuju da samo žele braniti svoju državu, te dodaju i da su ih godine mira nakon Drugog svjetskog rata naučile da mir moraju cijeniti.

Izvor: Al Jazeera