Japan prijeti obaranjem sjevernokorejske rakete

Sjeverna Koreja najavila lansiranje posmatračkog satelita 'Kwangmyongsong' između 8. i 25. februara (Reuters)

Japan je u srijedu poručio kako je spreman oboriti bilo koji projektil ili raketu koja bude ispaljena preko njegove teritorije, a ovaj stav je objavljen nakon što je Sjeverna Koreja priopćila kako planira lansirati satelit u narednim danima.

„Danas je ministar odbrane objavio naredbu da se uništi bilo koji projektil ukoliko se potvrdi da će pasti na japansku teritoriju“, stoji u saopćenju Ministarstva odbrane.

Sjeverna Koreja je u utorak informirala međunarodne organizacije da planira lansirati satelit za praćenje Zemlje u periodu od 8. do 25. februara. Prošlog mjeseca je Sjeverna Koreja objavila kako je testirala hidrogensku bombu, što je četvrta nuklearna provjera ove države.

Novinar Al Jazeere Harry Fawcett navodi kako su japanski odbrambeni sistemi mobilizirani nakon najava Pjongjanga, istakavši kako su razarači opremljeni sistemima Aegis poslani na zapadne obale Japana.

„Japanska vojska je pod uzbunom. Japan navodi da će, ukoliko bilo koji dio ove rakete počne padati ka japanskoj teritoriji, obarati ove dijelove bude li bilo neophodno“, dodaje Fawcett.

Prijetnje SAD-a

Sjedinjene Američke Države su zaprijetile Sjevernoj Koreji dodatnim oštrim sankcijama unutar Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u slučaju lansiranja satelita, koje je Pjongjang predvidio za ovaj mjesec.

“Takvo lansiranje bi bilo vrhunsko kršenje međunarodnih obveza i još snažniji argument Vijeću sigurnosti UN-a za dodatne oštre sankcije”, rekao je zamjenik državnog tajnika za Aziju Danny Russel.

Sjevernokorejske poteze je nazvao “destabilizirajućima”.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja priprema pokusno lansiranje dugometnog projektila, priopćili su američki dužnosnici nakon što su satelitske snimke zabilježile aktivnost na lokaciji lansirnih rampi.

“Primili smo informaciju od Demokratske Narodne Republike Koreje o lansiranju promatračkog satelita ‘Kwangmyongsong’ između 8. i 25. veljače”, kazala je glasnogovornica organizacije UN-a, prenosi Hina.

Test hidrogenske bombe

Sjeverna Koreja je 6. siječnja izvela nuklearni pokus, izazvavši osude diljem svijeta.

Tada je priopćila da je izvela probu hidrogenske bombe, ali stručnjaci sumnjaju da je do toga doista i došlo te poručuju kako je riječ o atomskoj bombi sličnoj onima koje je Sjeverna Koreja testirala prethodna tri puta.

Vijeće sigurnosti je, također, oštro osudilo testiranje hidrogenske bombe kao očigledno kršenje prethodnih rezolucija UN-a.

Ta je zemlja zbog nuklearnog programa i programa raketnih projektila pod sankcijama UN-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije