Oglasi

Japan proglasio 'hladno gašenje' Fukushime

Proglašenje stanja "hladnog gašenja" smatra se ključnim kamenom temeljcem u naporima da se pod kontrolu stavi oštećena elektrana.
Eksperti upozoravaju da će potpuno gašenje šest reaktora Fukushime trajati desetljećimaAFP

Japanska vlada danas je saopćila da je nuklearna elektrana Fukushima u stabilnom stanju hladnog gašenja, posle oko devet mjeseci napora da se najgori nuklearni akcident posle katastrofe u Černobilu stavi pod kontrolu, javili su mediji.

Premijer Yoshihiko Noda rekao je na sastanku radne grupe za nuklearna pitanja da su reaktori Fukushime "dostigli stanje hladnog gašenja do tačke kada je akcident pod kontrolom", javili su japanski mediji, a prenijele agencije.

Međutim, stručnjaci napominju da je nuklearna elektrana i dalje osjetljiva na više problema i da će biti potrebne decenije za rashodovanje postrojenja.

Elektrana "Fukushima" sa šest reaktora teško je oštećena 11. marta kada je sjeveroistok Japana zahvatio zemljotres i tsunami. Eksplozije su odjeknule u četiri reaktora, a talasi tsunamija uništili su rashladne sisteme.

Radnici elektrane koristili su morsku vodu za hlađenje reaktora zbog čega je došlo do gomilanje vode i određene količine radioaktivne tečnosti ispuštene su u more.

Kasnije eksplozije i curenje radioaktivnih čestica dovelo je do evakuacije oko 100.000 ljudi u prečniku od 20 kilometara oko oštećene centrale.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.