Japan protiv formiranja rezervata za kitove

Japan i druge države koje se protive ograničavanju i zabrani lova na kitove odbacili su prijedlog da se formira rezervat za kitove u južnom Atlantiku.

Grupe za očuvanje prirode tvrde da je formiranje zaštićenog područja od vitalnog značaja za osiguravanje budućnosti velikih morskih sisara. Prijedlog podržavaju zemlje Latinske Amerike, uključujući i Argentinu i Brazil.

Poznati su kao glatki kitovi. Putuju širom južne zemljine hemisfere. Godinama Argentina i države regije nastoje formirati rezervat za kitove. Ali međunarodna komisija koja reguliše industriju lova u proteklih petnaest godina odbila je svaki prijedlog da se to uradi.

Luis Garcia Trucco vodi turiste da gledaju kitove. Razočaran je.

„Argentina, Brazil i još neke zemlje pokušavaju formirati rezervat u južnom Atlantiku. Već godinama pokušavamo, ali ponovno nismo uspjeli. Nastavit ćemo raditi na tome”, kaže Luis Garcia Trucco, turistički radnik.

Početkom 30-ih godina prošlog stoljeća, glatki kitovi bili su na ivici izumiranja. Od tada su zaštićeni, a broj jedinki je ponovno počeo rasti.

U međunarodnim vodama meta kitolovaca

“Južni glatki kitovi dolaze u argentinske vode svake godine da rode mlade. Često možete vidjeti mlade kako plivaju u tim vodama. Zaštićeni su dok se nalaze u argentinskim vodama. Problem nastaje kada uđu u međunarodne vode, jer tamo mogu biti na meti kitolovaca”, javlja reporterka Al Jazeere Teresa Bo.

Argentinski naučnici vjeruju da će rezervat zaštititi najmanje sedam različitih vrsta kitova od ilegalnog lova i u međunarodnim vodama južnog Atlantika.

“Nije riječ samo o zaštiti kitova koji dolaze u Argentinu, već o zaštiti svih vrsta koje se kreću u tom području. Zaštitimo područja u kojima se hrane i razmnožavaju. Sigurni su u našim teritorijalnim vodama, ali ako nisu zaštićeni i u drugim područjima, naša nastojanja će biti bezuspješna”, rekao je Mariano Coscarella, istraživač državnog centra Patagonia.

Uprkos zabrani komercijalnog kitolova, zemlje kao što su Japan, Norveška i Island i dalje love zloupotrebljavajući rupe u zakonu. Predstavnici tih zemalja sjeverne hemisfere su u Međunarodnoj komisiji za kitolov blokirali prijedlog za formiranje rezervata.

„Rizikujemo mogući nestanak kitova kao vrste. Iza svakog napada na okoliš uvijek stoji novac, odnosno profit za one koji žele uništiti prirodne resurse koji pripadaju svima. U rezervatu za kitove ne bi mogli kršiti zakone”, rekao je Diego Salas, iz organizacije Greenpeace.

Zakon je dokazano uspješan kada je riječ o zaštiti ugroženih vrsta. To je razlog zbog čega se mnogi nadaju da će rezervat pomoći spašavanje vrsta koje su i dalje u opasnosti.

Izvor: Al Jazeera