Japan rasporedio dodatne rakete na otoku Hokkaido

Sjeverna Koreja je zaprijetila da će 'potopiti' Japan u more (EPA)

Japan je rasporedio dodatni sistem raketne odbrane na svom sjevernom otoku Hokkaido, nakon što je Sjeverna Koreja nedavno lansirala raketu preko tog otoka.

“U okviru mjera priprema za vanredne situacije, danas ćemo rasporediti jedinicu PAC-3 u bazi japanskih Samoodbrambenih kopnenih snaga u južnom dijelu Hokkaida”, rekao je novinarima ministar odbrane Itsunori Onodera, prenosi AFP.

Onodera je naveo da bi Sjeverna Koreja mogla preduzeti nove provokativne akcije, uključujući lansiranje balističkih raketa koje bi ponovo mogle preletjeti preko Japana u budućnosti, dodavši da će Ministarstvo odbrane “preduzeti odgovarajuće mjere u cilju zaštite sigurnosti naroda”.

Sistem “Patriot unaprijeđenih sposobnosti-3” (PAC-3) isporučen je u utorak toj bazi, rekao je francuskoj agenciji neimenovani lokalni vojni zvaničnik.

Pojačane tenzije

Ovaj potez je načinjen u trenutku kada su na Korejskom poluotoku pojačane tenzije nakon što je Pjongjang izveo šestu i najobimniju nuklearnu probu i ispalio dvije rakete preko teritorije Japana u roku od manje od mjesec dana.

Zvaničnici na Hokkaidu kažu da je Japan već rasporedio PAC-3 sistem na drugom dijelu otoka.

Međutim, vojni zvaničnici su odbili precizirati gdje su tačno u Japanu drugi sistemi raspoređeni, pozivajući se na osjetljivost informacija u oblasti odbrane.

Sjeverna Koreja je, u međuvremenu, zaprijetila da će “potopiti” Japan u more, a u subotu je saopćila da nastoji postići vojnu “ravnotežu” s neprijateljskim SAD razvijajući svoj puni nuklearni arsenal.

Izvor: Agencije