Japan: Raspušten Zastupnički dom Parlamenta

Izbori u Japanu bi trebali biti održani 16. decembra (AFP)

Zastupnički dom japanskog Parlamenta u petak je na plenarnoj sjednici službeno raspušten odlukom premijera, čime je otvoren put za prijevremene parlamentarne izbore u decembru.

Zakonom protiv krize

Parlament je usvojio ključni zakon o finansiranju deficita izdanjem obveznica, koji će Vladi u Tokiju omogućiti da finansira značajan dio budžetskih rashoda i time izbjegne fiskalnu krizu.

Usvajanje zakona bilo je ključni uvjet premijera Node za sazivanje prijevremenih izbora. On je upozorio da bi veliki dio japanskog javnog sektora bio blokiran da zakon nije dobio zeleno svjetlo Parlamenta.

“Na temelju Člana 7 Ustava, Donji dom je raspušten”, rekao je predsjednik Zastupničkog doma Takahiro Yokomichi.

Raspuštanje, koje je predložio šef Vlade lijevog centra Yoshihiko Noda deset mjeseci prije roka za izbore, odobrio je car Akihito, a pozdravila trojica zastupnika “banzaija”, podizanjem ruku prema nebu, kao što zahtijeva tradicija.

Noda je ranije obećao opozicionim strankama da će ubrzo pozvati birače na izbore, ako neki važni zakoni dobiju podršku desnog centra.

Sedma promjena premijera

U petak su usvojena dva važna teksta uz saradnju konzervativaca koji kontroliraju Senat, koji su nekoliko mjeseci sprečavali njihovo izglasavanje.

Desni centar, koji vodi bivši premijer Shinzo Abe, na funkciji od septembra 2006. do septembra 2007. godine, nada se povratku na vlast poslije tri godine, nakon izbora koji bi trebali biti održani 16. decembra.

To će biti sedma promjena premijera od 2006. godine.

Noda je treći premijer iz Demokratske stranke Japana (PDJ), organizacije lijevog centra osnovane sredinom 90-ih, koji je stupio na vlast sredinom 2009. godine, nakon pola stoljeća gotovo neprekinute vladavine desnog centra.

Izvor: Agencije