Japan šalje satelit na drevni asteroid

Japanska agencija za istraživanje svemira za srijedu je planirala ambicioznu misiju na asteroid koji kruži između Zemlje i Marsa, s ciljem da sazna više o nastanku Sunčevog sistema. Satelit “Hayabusa 2”, veličine frižidera, spreman je otisnuti se na šestogodišnju misiju. Ovaj satelit vrijedan 260 miliona dolara koristi motore na jonski pogon. Sistem se služi električnom energijom da ubrza gasne čestice.

“Zahvaljujući tome, mlaznice pokreću letjelicu brzinom od 30 do 40 metara u sekundi. Premda je masa plina izuzetno mala, potisak koji se stvara izuzetno je dobro iskorišten te je to dovoljno letjelici da se kreće orbitom”, kaže Francisco Diego sa Univerziteta College London.

Pred satelitom “Hayabusa 2” dug je put – više od pet milijardi kilometara. Za dvije i po godine letjelica bi trebala sletjeti na asteroid “1999 JU3”, na kojem bi se trebala zadržati 18 mjeseci. U sklopu misije, letjelica će na površinu asteroida pustiti mala robotska vozila.

Odgovori o nastanku života

Kao najambiciozniji dio misije ističe se ispaljivanje izuzetno eksplozivnog projektila u površinu asteroida.

“Time će se stvoriti krater, a u svemir će se dići oblak materijala od kojeg je sačinjen asteroid. Letjelica bi trebala prikupiti uzorke asteroida i vratiti ih na Zemlju”, objašnjava Diego.

Naučnici tvrde da je unutrašnjost asteroida bila manje izložena vremenskim prilikama i vrućini koje vladaju u svemiru. Nadaju se da će na taj način uspjeti odgovoriti na fundamentalna pitanja o svemiru i nastanku života na Zemlji. Prethodna japanska misija uspjela je 2010. godine na Zemlju donijeti fragmente kamena sa drugog asteroida.

Misija “Hayabusa 2” naišla je na brojne probleme, ali bi ipak, ako do kraja bude uspješna, na Zemlju krajem 2020. godine mogla donijeti uzorke drevnog asteroida.

Izvor: Al Jazeera