Japan: Strog zakon o oružju i pažljivi lovci

Japan ima jedan od najstrožijih zakona o posjedovanju oružja u svijetu.

Amerikanci koji zagovaraju zabranu oružja često navode upravo Japan kao primjer zemlje u kojoj kontrola oružja donosi rezultate.

U Japanu, vlasnici privatnog oružja, poput Naokija Ida, prava su rijetkost. Ido lovi u podnožju planine Fuji.

Oružje je dobio tek nakon što je položio testove, koji važe za jedne od najtežih u razvijenim zemljama.

„Morate polagati pismeni ispit i proći psihijatrijske testove. Također, policija provodi istragu o vama. Trebalo mi je devet mjeseci da dobijem dozvolu”, navodi on.

Samo nekoliko prodavnica oružja

Dozvola se može dobiti samo za sačmaricu ili zračnu pušku. Čak i one se pažljivo čuvaju u nekoliko prodavnica oružja koje uopće postoje u Japanu. Pištolja tu nema.

„U Americi, osnova za posjedovanje oružja je zakon – Ustav SAD-a. U Japanu je potpuno suprotno. U zakonu iz 1958. piše da ‘nijedna osoba neće posjedovati vatreno oružje.’ Ako ga želite, morate navesti razlog”, javlja iz Tokija reporter Al Jazeere Rob McBride.

Rezultat je mali broj vlasnika i još manji broj smrtnih slučajeva uzrokovanih oružjem – jedva desetak godišnje, odnosno jedan na deset miliona građana.

„Japanci su pacifisti. Umjesto da se plaše da bi mogli postati žrtve oružja, izabrali su da s njim nemaju ništa”, kazao je Takehiko Yamamura, sa Instituta za sprečavanje katastrofa.

Vlasnici oružja u Japanu znaju da je to privilegija, a ne pravo i zato su mnogo pažljiviji kad imaju oružje u rukama.

„Kad god dođe do incidenta koji uključuje oružje, propisi postanu strožiji nego ranije. Zbog toga dobro pazim da ne napravim neku grešku kad idem u lov”, pojašnjava lovac Ido.

U opasnosti od Idovog oružja jedino je životinja dovoljno nesretna da mu se nađe na nišanu.

Izvor: Al Jazeera