Japan Tobacco kupuje rusku kompaniju za 1,6 milijardi dolara

Rusko duhansko tržište vrijedno više milijardi dolara, kojim dominiraju strane kompanije, posljednjih se godina našlo pod većim pritiscima zbog postroženih propisa (EPA)

Japan Tobacco postigao je dogovor o kupovini ruske kompanije Donskoy Tabak za oko devedeset milijardi rubalja (1,56 milijardi američkih dolara) kako bi ojačao vodeću poziciju na trećem tržištu duhana u svijetu.

British American Tobacco u Kanfanar dovodi novog direktora, zadatak mu je rast izvoza na 90 posto proizvodnje.

Kompanija među čijim su brendovima cigarete Winston i Camel objavila je da će s Donskoy Tabakom povećati udio na ruskom tržištu na 40 posto i time gotovo trenutno povećati dobit.

Donskoy Tabak s približno 7-postotnim tržišnim udjelom četvrta je duhanska kompanija u Rusiji, a njene najpoznatije marke su Donskoy Tabak, Kiss i Play.

Treći proizvođač cigareta u svijetu

Završetak sporazuma očekuje se početkom trećeg tromjesečja fiskalne 2018. godine nakon ishođenja odobrenja regulatora.

Japan Tobacco treći je proizvođač cigareta u svijetu, a u potragu za prekomorskim partnerstvima krenuli su zbog slabije prodaje u Japanu.

Novi izvršni direktor izjavio je Reutersu u januaru kako rade na nekoliko mogućih transakcija, nakon što su lani na akvizicije u Aziji utrošili oko dvije milijarde dolara.

Japan Tobacco i kompanije njegovog ranga – Philip Morris International, British American Tobacco i Imperial Brands – bore se sa slabijom prodajom budući da sve više ljudi odustaje od pušenja.

Konsolidacija toga sektora je očekivana, posebno nakon što je prošle godine BAT preuzeo Reynolds American.

Rusko duhansko tržište vrijedno više milijardi dolara, kojim dominiraju strane kompanije, posljednjih se godina našlo pod većim pritiscima zbog postroženih propisa.

Od 2013. godine ruska je vlada ograničila prodaju cigareta, zabranila oglašavanje i sponzorstva duhanskih kompanija za raznovrsna događanja, te zabranila pušenje na javnim mjestima i podigla trošarine, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije