Japan traži ‘vruću liniju’ s Kinom

Između ostalog, Peking i Tokio ne slažu se ni oko vlasništva nad skupinom nenaseljenih otoka u Istočnokineskome moru (Reuters)

Japan, koji je u stalnim teritorijalnim i drugim nesporazumima s Kinom, u četvrtak je i u Europi opravdavao posjet premijera Shinza Abea hramu posvećenom žrtvama rata i ponovio poziv da se između Tokija i Pekinga uspostavi hitna vruća linija. 

Odnosi između dva azijska gospodarska diva nikad nisu bili topli, a u prosincu su se još pogoršali, jer je Abe posjetio tokijski hram Yasukuni, u kojem su, zajedno s drugim žrtvama rata, japanski čelnici osuđeni za ratne zločine, a posjeti tome hramu redovito naljute Kinu i Južnu Koreju.

Peking i Tokio ne slažu se ni o vlasništvu nad skupinom nenaseljenih otoka u Istočnokineskome moru.

Kina je izrazila spremnost na razgovor o tome, ali optužuje Abea da ne želi ozbiljno riješiti taj problem.

‘Dijalog nije otvoren’

Na konferenciji za novinare s francuskim ministrima obrane i vanjskih poslova japanski ministri obrane Itsunori Onodera i vanjskih poslova Fumio Kishida rekli su kako je jedini cilj službenoga Tokija izgraditi trajan mir u azijsko-pacifičkoj regiji.

“Trebamo vruću liniju za dijalog”, rekao je Onodera. “O tome smo razgovarali s Kinom. Nažalost, taj dijalog nije otvoren, nego ga moramo ponovno otvoriti.”

Japan i Kina dogovorili su se 2011. godine održati razgovore o uspostavi vojne vruće linije za pomorska i zračna hitna stanja.

Međutim, ti su se razgovori zaustavili, jer je japanska Vlada 2012. godine kupila sporne otoke od privatnog vlasnika, kako bi spriječila da ih kupe potencijalno nezgodnije tokijske gradske vlasti, kojima je tada na čelu bio nacionalistički guverner.

Izvor: Agencije